Novinari najznačajnijeg medija Srpske na stručnom seminaru

Novinari SRNA-e u Andrićgradu i Starom Brodu

10.09.2023.

Zaposleni u Novinskoj agenciji Republike Srpske – SRNA, koji borave na stručnom seminaru u Andrićgradu, posjetili su danas Spomen-muzej u Starom Brodu – jednom od najvećih mučilišta Srba u Drugom svjetskom ratu.

Zaposleni u Srni prislužili su svijeće i pomolili se za nevino stradale pravoslavne duše.

Tokom ustaške ofanzive u Starom Brodu 1942. godine mučki je ubijeno više od 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji. Jedan broj ljudi se utopio u rijeci Drini, bježeći od ustaša. Poznavaoci ovih dešavanja ističu da ovaj broj ubijenih nije konačan.

Riječ je o srpskim civilima pokupljenim iz njihovih kuća koje su na ovom mjestu pobile ustaše pod komandom Jure Francetića. O strahotama ovog zločina govori i činjenica da su Nijemci, okupatori ovih prostora, kada su čuli za mučilište u Starom Brodu, stali između ustaša i srpskih civila.

Prilikom otvaranja Spomen-muzeja 2019. godine, veliki srpski pjesnik Matija Bećković rekao je da za brod Titanik zna cijeli svijet, a za ovo mjesto ne zna gotovo niko iako su razmjere zločina prestrašne.

U Spomen-muzeju postavljeno je 27 skulptura sa 39 likova, koje simbolizuju zbjeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju u nabujalu Drinu. Spomen-muzej je uradio arhitekta Novica Motika iz Zvornika, a izgradnju su finansirali Miodrag Davidović i Spasoje Albijanić.

Izvor: SRNA