Opštinska organizacija Crvenog krsta Pale

Obilježen Dan prve pomoći

10.09.2023.

Ekipe podmlatka i omladine Opštinske organizacije Crvenog krsta Pale danas su u ovom mjestu održale pokaznu vježbu, kojom su obilježile Svjetski dan prve pomoći.

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Pale Jelena Petrović izjavila je da je cilj vježbe da se stanovnici što bolje upoznaju o načinima pružanja prve pomoći povrijeđenima, a time i spasavanja života.

“Akcenat vježbe je na reanimaciji, odnosno na oživljavanju pacijenta u odsustvu vitalnih znakova, uključujući masažu srca i vještačko disanje”- rekla je Petrovićeva.

Ona je navela da su u okviru vježbe realistično, uz pomoć šminke, prikazane povrede i oboljenja.

Volonteri paljanskog Crvenog krsta prolaznicima su demonstrirali i kako pružiti prvu pomoć kod opekotina, jer je to česta i teška povreda u svakodnevnom životu, kućnim uslovima, kao i na terenu.

Crveni krst Republike Srpske ovogodišnji Svjetski dan prve pomoći obilježava pod motom “Prva pomoć u digitalnom svijetu” i promociji digitalnih platformi za lakše i brže sticanje znanja i vještina o prvoj pomoći, što je posebno prilagođeno mlađim generacijama.

Naredne sedmice u obrazovnim ustanovama biće održana predavanja o važnosti poznavanja i pružanja prve pomoći, te promovisani efekti i mogućnosti koje danas nude moderne tehnologije s ciljem širenja znanja i vještina o poznavanju prve pomoći.

Iz Crvenog krsta Republike Srpske podsjećaju da je pravovremeno i pravilno pružanje prve pomoći od velike važnosti u spasavanju ljudskih života i da se svako može naći u toj situaciji.

Izvor: SRNA