Mrda: Bitna saradnja sa kolegama iz regiona

Neophodna digitalizacija Arhiva BiH

14.09.2023.

 Direktor Arhiva BiH Danijela Mrda izjavila je danas u Sarajevu da svi arhivi u regionu, pa tako i Arhiv BiH imaju potrebu i žele da na nov, moderan i savremen način prate korak sa Evropom i digitalnim platformama, koje su već uveliko zaživjele na evropskom tlu.

“Arhiv BiH je tokom obilježavanja 75 godina rada i postojanja obećao da će nastaviti da bude inkluzivna ustanova, otvorena za sve, i mi to danas i dokazujemo, jer seminaru prisustvuje više od 30 učesnika iz sfere osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, kao i arhivski radnici iz Republike Srpske i Federacije BiH”- rekla je Mrda.

Prema njenim riječima, cilj dvodnevnog seminara na kojem se razgovara o arhivskim digitalnim platformama i mreži za saradnju, jeste promocija kulturnog nasljeđa ovih prostora i života naših ljudi putem mogućnosti prezentacije na digitalnim platformama različitih međunarodnih stranica.

“Koliko je važna digitalizacija znamo svi. Arhiv već duži niz godina radi na unapređenju i digitalizaciji arhivske građe. Svjesni smo da pred sobom imamo veoma ozbiljan zadatak da omogućimo da svaki naš dokument bude digitalizovan i kao takav dostupan svim zainteresovanim licima, posebno onim koji se bave naučno-istraživačkim radom”- naglasila je Mrda.

Ona je pojasnila da za ovaj projekat treba mnogo i novca i vremena, ali Arhiv BiH ne odustaje i istrajaće na daljem usavršavanjau i edukaciji svog stručnog kadra.

Prema njenim riječima, seminar je besplatan za sve učesnike, što im je omogućio Arhiv BiH, kao najodgovornija i najpozvanija institucija BiH zadužena za očuvanje kulturne baštine BiH i njenih naroda.

Mrda je posebnu zahvalnost izrazila na učešću na ovom skupu i proaktivnom odnosu eksperta u ovoj oblasti Vlatke Lemić, koja je direktor Državnog arhiva Hrvatske i profesor arhivistike na Sveučilištu u Zagrebu.

“Moja arhivska priča traje već 30 godina. Digitalizacija je u današnjem, savremenom svijetu, u svim sektorima društevnog djelovanja, neminovna i neizbježna”- istakla je Lemićeva, evropski i svjetski stručnjak za oblast arhivske građe.

Ona je potvrdila spremnost da podrži napore Arhiva BiH na planu digitalizacije arhivske građe.

Prema njenim riječima, digitalne agende EU sasvim jasno su propisale dalji put ovog procesa i, bilo bi logično, da se taj put i slijedi.

Arhiv BiH, u saradnji sa Međunarodnim centrom za arhivska istraživanja “Ikarus” iz Hrvatske, organizator je ovog skupa na kojem se razgovara o arhivskim digitalnim platformama i mreži za saradnju, a predviđena je i radionica za pisanje projekata.

Nakon otvaranja i obraćanja Mrde, uslijedila je prezentacija Međunarodnog centra za arhivska istraživanja “Ikarus” i aktuelnih međunarodnih inicijativa i projekata posvećenih mogućnostima saradnje i razvoju zajedničke informacione infrastrukture u prezentaciji kulturne baštine.

Sutra bi trebalo da budu predstavljeni digitalni alati i komunikacione prakse u institucijama nasljeđa – okvir EU i programi finansiranja.

Na seminaru će biti predstavljeni i aktuelni panevropski programi i inicijative usmjerene na finansiranje projekata nasljeđa i digitalizacije /Erazmus plus, Kreativna Evropa, Obzor/ sa akcentom na mogućnostima arhiva da učestvuje u takvim aktivnostima.

Uz primjere dobre prakse iz arhivske zajednice, na seminaru će biti dat pregled fondova EU, otvorenih tendera i odjela finansiranja i umrežavanja partnera iz društvenih i humanističkih oblasti. Predviđena je i radionica za pisanje projekata – od planiranja i pregleda tendera do traženja partnera i pripreme dokumentacije.

Izvor: SRNA