Počelo obilježavanje slavskih svečanosti grada Istočnog Sarajeva

Položeni vijenci na srpsko vojničko groblje “Novi Zejtinlik”

16.09.2023.

Na Srpskom vojničkom groblju “Novi Zejtinlik” na Sokocu danas je služen pomen i položeni vijenci i cvijeće na Centralni krst u čast obilježavanja krsne slave grada Istočno Sarajevo – Svetog Petra Dabrobosanskog.

Vijence su položili izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, delegacija grada Istočno Sarajevo na čelu sa predsjednikom gradskog parlamenta Brankom Koromanom i delegacija Opštinske boračke organizacije Pale.

Tomić je istakao da je malo koliko se god puta dođe na ovo srpsko vojničko groblje da se pomenu oni koji su dali svoje živote za ono što danas narod ima – Republiku Srpsku.

“Oni su dali svoje živote, a na nama je da čuvamo Republiku Srpsku”- poručio je Tomić i dodao da borba za očuvanje Srpske nikada ne prestaje, ali da se danas brani pameću, pravnom borbom i učenjem.

On je naglasio da je Republika Srpska napadnuta, na neuobičajan način, i to od stranca koji je tu došao i nametnuo zakon za koji tvrdi da je u redu, mada u njegovoj zemlji nema ni teoretske šanse da tako nešto bude sprovedeno.

Tomić je rekao da će taj čovjek koji je došao iz NJemačke imati podršku od Zapada, ali da to ljude u Republici Srpskoj ne treba da obeshrabri – jer će pobijediti kada su god u pravu.

“Na nama je da obilježavamo ove događaje, obilazimo ovakve spomenike i odajemo dužnu poštu onima koji su dali svoje živote za Srpsku, a mi da se borimo za bolji život u našoj Republici”- izjavio je Tomić.

Koroman je izjavio da je polaganje vijenaca i sjećanje na poginule srpske borce koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku i srpski grad Sarajevo, koji je formalno organizovan 1993. godine – nezaobilazan segment u programu obilježavanja krsne slave grada Istočno Sarajevo.

“Evo 30 godina od stvaranja tog grada i 28 godina od Dejtona govorimo o nekoj imovini, a ljudi su se u borbi za slobodu – borili i za imovinu. I u privatnom životu nema slobode ako niste svoj na svome”- izjavio je Koroman novinarima na Sokocu.

Koroman je naglasio da bi udar na imovinu Republike Srpske djelimično obesmislio sve žrtve, napominjući da po tom pitanju nema razgovora, ni kompromisa, te izrazio nadu da će rukovodstvo i svi građani Republike Srpske istrajati u odbrani njene imovine.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, koji je jedno vrijeme bio i predsjednik Skupštine grada Srpsko Sarajevo, podsjetio je da je 1992. godine formiran grad Srpsko Sarajevo od devet opština u kojima su Srbi bili većini i funkcionisao do 1996.

“Sarajevo je bio podijeljen grad i ne možemo govoriti ni o kakvoj okupaciji, niti obruču oko grada u kome su svi branili svoja ognjišta i porodice i svako je svakome bio u okruženju”- naveo je Bjelica.

Bjelica je napomenuo da je nakon potpisivanja Dejtonskom sporazuma iz sarajevskih opština izbjeglo 157.000 Srba, a još nije utvrđen podatak koliko ih je nestalo u Sarajevu tokom rata.

Prema njegovim riječima, grad Istočno Sarajevo danas je urbana sredina sa oko 70.000 stanovnika i razvija se kao turističko, kulturno privredno središte u ovom dijelu Republike Srpske.

Predsjednik Predsjedništva Opštinske boračke organizacije Pale Jasna Lazarević Gavrilović izjavila je da je dužnost i osnovni zadatak boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije da se ne zaboravi sveta i velika žrtva boraca koji su položili svoje živote u temelje Republike Srspke i dali najsvetije za slobodu.

Gavrilovićeva je naglasila da, i pored svih posjeta zvaničnika Srbije i Srpske, na ovom srpskom vojničkom groblju Boračka organizacija svake godine organizuje istorijski čas za najmlađe sugrađane ove regije.

“Baš ovdje na `Novom Zejtinliku`, gdje je slika stvaranja Republike Srpske najveća i najslikovitija i time pokušavamo mlade osvijestiti i privesti nacionalnom identitetu”- istakla je Gavrilovićeva.

Izvor: SRNA