Nacionalna njemačka televizija ismijala Šmita

Kristijan Šmit predmet podsmijeha u Njemačkoj

23.09.2023.

Političku karijeru Kristijana Šmita obilježili su brojni skandali, a njegovi protivnici podsjećaju da je mjesto ministra poljoprivrede izgubio zbog skandala sa odobravanjem upotrebe pesticida.

Ipak, ni danas Šmit nema mira u Njemačkoj.

Nacionalna televizija Njemačke ZDF u svojoj političkoj emisiji napravila promo spot Kristijana Šmita gdje je predstavljen kao akciona figura poput superjunaka iz američkih filmova. Njegove moći su nametanja, smjene i ostalo.

U opisu priloga kažu da Kristijan Šmit kao visoki predstavnik zvuči kao sljedeći Supermenov protivnik, ali to je kancelarija sa puno moći i posebnim ovlašćenjima.

“Šmit je zapravo trebao osigurati održavanje mira u BiH. Nažalost, on je beznadežno opterećen, stvara više problema nego što rješava i time ugrožava demokratiju u zemlji”- poručili su u autorskoj emisiji na ZDF-u.

VIDEO u prilogu:

ipak, najveći skandal, koji je kasnije zataškan, bio 2007. godine, kada je kao državni sekretar za odbranu pokušao da rehabilituje nacističkog pilota Vernera Moldersa, objavio je Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske.

Ove godine, u martu 2023, njemačka državna televizija ZDF objavila je prilog o Šmitu koji je bio kritičke prirode, sa posebnim osvrtom na njegovu orijentaciju ka nacističkom nasljeđu. U ovoj emisiji prikazan je video kada Šmit polaže vijence nacističkim vojnicima Vermahta koji su bili u sastavu SS 1. brdske divizije. Uniforme koje su nošene ovom prilikom su iz vremena nacističke Njemačke.