Dva autoputa i dvije brze ceste

Srpska i Srbija biće povezane brzim putevima

10.05.2023.

Dva auto-puta i dvije brze saobraćajnice  još bolje će infrastukturno povezati Republiku Srpsku i Srbiju. To su  danas u Bijeljini dogovorili dva resorna ministra Republike Srpske i Srbije. Nedeljkom Čubrilović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske i Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, sastali su se danas  u Bijeljini kako bi analizirali dosadašnje projekte i dogovorilili realizaciju planiranih. 

Da je saradnja istorijska između Republike Srpske i Srbije na izgradnji putne infrastrukture potvrđuje i Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza Srpske. Ono što je za Republiku Srpsku olakšica je i to što dio auto-puta Bjeljina-Rača gradi se uz podršku Srbije od 80 odsto, a da Republika Srpska učestvuje sa 20 odsto.

“Konstatovali smo da ovi radovi teku predviđenom dinamikom i da je, ukoliko riješimo neke probleme kao što je Drinski nasip, sam izvođač spreman da ubrza taj proces, da završetak ne bude 2025. godina nego i nešto ranije. Svakako, naša ministarstva kao resori zaduženi za tu oblast nastojaće da ispoštuju i zahtjeve izvođača radova i svih zainteresovanih na ovim prostorima”- rekao je Čubrilović.

U narednih nekoliko godina mašine bi trebale da rade punom parom na relacijama Sremska Rača – Kuzmin, ali i Kotroman – Višegrad.

“Prvi je Sremska Rača-Kuzmin, na strani Srbije oko 18 kilometara, potom most koji je skoro sasvim i završen, negdje oko 88 odsto, a do kraja godine biće u potpunosti. Imaćemo integrisan granični prelaz na auto-putu na teritoriji Srbije, a ovdje na starom mostu biće integrisan prelaz na teritoriji BiH, tako da će ovaj auto-put biti prvi koji je završen” – rekao je Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Srpski ministar pohvalio se da Srbija završava  i auto-put Ruma-Šabac koji će biti gotov do septembra.  Nastavlja gradnju brze saobraćajnicom do Loznice koja je još jedna veza sa Republikom Srpskom i BiH i koja bi trebala biti završena do kraja 2024. U narednom periodu, tvrdi Vesić, biće ugovoren i odvojen put za Badovince, što je još jedna veza sa Srpskom. Ono što je najbitnije za istok Srpske da je Srbija završila i projektovanje auto-puta Požega-Kotroman. Od Požege bi trebao ići auto – put prema Dugoj Poljani i prema Crnoj Gori.

“Drugi auto-put će ići prema Kotromanu, odnosno Višegradu, tako da ćemo tada imati još jednu vezu, odnosno suštinski imaćemo četiri veze – dva auto-puta i dvije brze saobraćajnice” – rekao je Vesić.

Srbija želi da se sa Republikom Srpskom poveže i prugom. Za sada postoji jedna veza sa Srpskom i BiH, i to preko Loznice. Srbija je upravo tu prugu kandidovala Evropskoj komisiji za rekonstrukciju i tražili da se rekonstruiše pet regionalnih pruga u Srbiji tako da će i ta dionica, u narednom periodu sa Evropskom komisijom ući u rekonstrukciju i ove pruge, kaže srpski ministar.  Što se tiče vazdušnog saobraćaja i izgradnje  aerodroma u Trebinju, Vesić tvrdi  da sve ide svojim tokom.