Vučinić iznio neistinu

Menadžment Elektrodistribucije Pale demantuje Vučinića

29.09.2023.

“Elektrodistribucija Pale” odbacila je navode poslanika Đorđa Vučinića u vezi sa poslovanjem i troškovima preduzeća, koje je iznio prilikom skupštinske rasprave o izvještaju o radu Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2022. godinu, te je izrazila žaljenje što se uhvatio u koštac sa materijom koju ne poznaje.

“Žao nam je što se narodni poslanik Vučinić, iz njemu poznatih razloga, vjerovatno tražeći materijal za negativnu priču, uhvatio u koštac sa materijom koju ne poznaje i ne razumije”- kažu u “Elektrodistribuciji” Pale.

Kako podsjećaju, Vučinić je naveo da je Regulatorna komisija za energetiku odobrila 4.456.000 KM “Elektrodistribuciji” Pale na ime plata radnika, te da je u prvih šest mjeseci na ove namjene utrošila 7.606.000 KM, čime je za 70,7 odsto prebacila odobreni iznos.

“Vjerujemo da je Vučinić ove paušalne ocjene iznio zbog nepoznavanja materije”- navedeno je u saopštenju.

Iz ovog zavisnog preduzeća navode da im je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske Rješenjem i utvrđivanjem potrebnog godišnjeg prihoda operatora distributivnog sistema od 15. decembra 2022. godine odobrila 8.913.913 KM za troškove rada.

Ističu da je i u obrazloženju navedeno da je ova cifra odobrena na ime prethodno odobrenih troškova zarada tarifnog postupka iz 2007. godine uvećanih za 77 odsto koliko je iznosilo prosječno povećanje bruto zarada u Republici Srpskoj za period 2007-2021. godina.

“`Elektrodistribucija` Pale u zahtjevu upućenom Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske, rukovodeći se troškovima rada i preuzetim obavezama iz kolektivnog ugovora i praćenja aktivnosti energetskog paketa, tražila je odobravanje iznosa od 11.584.950 KM za ove troškove”- navedeno je u saopštenju.

Iz “Elektrodistribucije” Pale su pojasnili da odobreni iznos predstavlja oko 77 odsto potrebnih sredstava, a da preostala potrebna sredstva za troškove zarada obezbjeđuje iz drugih izvora.

Prilikom utvrđivanja odobrenih troškova za zarade zaposlenih, Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske nije prihvatila sistematizaciju radnih mjesta koje su 2020. godine donijele uprave preduzeća svih operatora distributivnih sistema, prema kojoj “Elektrodistribucija” Pale treba da zapošljava 401 zaposlenog.

Ovo preduzeće je, dodaju, do 31. decembra prošle godine zapošljavalo 415 radnika od čega 14 pripravnika, te s tim u vezi nije bilo izlaska iz okvira utvrđenog sistematizacijom.

Kako navode, poslanik Vučinić je u diskusiji komentarisao troškove rada na polugodišnjem nivou posmatrajući ih kao polovinu troškova na godišnjem nivou, te ističu da se u sistemu kakav je elektrodistributivni mjesečni troškovi rada ne mogu posmatrati na taj način.

Vučinić se u diskusiji osvrnuo i na nematerijalne troškove preduzeća, te naveo da je paljanska “Elektrodistribucija” “šampion u ovim troškovima” i da je “prebacilo” odobreni iznos od 407.000 KM za 370 odsto i potrošilo 1.919.000 KM za prvih pola godine.

Kako su pojasnili, utrošeni iznos obuhvata i troškove poravnanja između operatora distributivnog sistema utvrđenih na osnovu rješenja Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske od 15. decembra prošle godine koji su za prvih šest mjeseci iznosili 1.647.987 KM, a nisu bili dio odobrenih troškova od regulatora.

Preduzeće “Elektrodistribucija” Pale navodi da svakog mjeseca ima rashode od oko 320.000 KM po rješenju regulatora i uplaćuje ih za potrebe funkcionisanja drugih distributivnih preduzeća kojima navedena sredstva nedostaju, te da je, kada te troškove isključi, utrošak nematerijalnih troškova u prvom polugodištu manji za 136.792 KM od odobrenih troškova.

Iz ovog zavisnog preduzeća su napomenuli da je poslanik Vučinić iznio podatak da “Elektrodistribucija” ostvaruje tek 30 odsto plana, što je, kako ističu, netačna informacija jer je u prošloj godini ostvarilo 98 odsto plana.

Ukoliko ima namjeru da nastavi da se bavi ovom i sličnim temama, iz paljanske “Elektrodistribucije” su poručili Vučiniću da mu stoje na raspolaganju za sva potrebna pojašnjenja, pomoć i tumačenje podataka i materijala.

Iz “Elektrodistribucije” Pale izrazili su žaljenje što Vučinić nije iznio u javnost podatak da u posljednje tri godine ostvaruju konstantan rast dobiti koja je 2020. godine iznosila 938.686 KM, a u 2022. godini 4.361.818 KM, kao i da je u istom periodu broj radnika preduzeća smanjen sa 547 na 415.