Srpska garda odbranila svoj narod

Obilježena godišnjica ilidžanske Brigade

01.10.2023.

U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama u Istočnoj Ilidži danas je služen parastos za 19 poginulih pripadnika Srpske garde Ilidža, elitne jedinice Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske koja je formirana prije 31 godinu.
Nekadašnji pripadnici Srpske garde Ilidža i porodice njihovih poginulih i preminulih saboraca obilježili su 31 godinu od formiranja ove elitne jedinice Vojske Republike Srpske.

Starješina Srpske garde Ilidža Miroslav Lučić podsjetio je da je ova jedinica formirana 1. oktobra 1992. godine u okviru Ilidžanske brigade s ciljem prvenstveno odbrane Srpske Ilidže i srpskog naroda na tom prostoru.

Lučić je naglasio da se svake godine 1. oktobra sastaju da bi pomenuli poginule saborce, da se pomole za njihovu dušu i da još jednom istaknu značaj borbe i njihove žrtve za Srpsko Sarajevo i Republiku Srpsku.

“Pripadnici Srpske garde Ilidža bili su, prije svega, Ilidžanci i ljudi koji su se rodili na ovim prostorima. Nismo niodakle došli, nego smo se ovdje rodili i na poziv otadžbine smo se odazvali i stavili se u prve redove odbrane”- podsjetio je Lučić.

On je dodao da je u septembru 1992. godine komanda Ilidžanske brigade odlučila da formira jednu manevarsku jedinicu i to je bila Srpska garda Ilidža koja je okupila Ilidžance koji su se u dotadašnjim bitkama pokazali kao hrabri, odlučni da istraju u odbrani svog naroda i srpske teritorije.

Lučić je rekao da je ova jedinica, kroz koju je prošlo oko 150 boraca, učestvovala u mnogim bitkama na sarajevskom ratištu, pri čemu je 19 njenih pripadnika izgubilo život, a nakon rata je preminulo još devet pripadnika Srpske garde.

Lučić je naglasio da će i dalje čuvati sjećanje na svoje saborce i nikada ih neće zaboraviti, te da se nada da ih neće zaboraviti ni Republika Srpska, ni srpski narod, i da će uvijek cijeniti njihovu žrtvu i njihove živote koje su položili u temelje Srpske.

Pripadnik Srpske garde Ilidža Jovan Vasić rekao je da je u Gardi bio od prvog dana i da mu je poginulo dosta drugova koji su mu i danas u srcu.

“Bilo je mnogo teških trenutaka u Gardi, ali sa ponosom i velikim optimizmom sam izdržao do kraja rata. Ponosan sam što sam učestvovao u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i u Srpskoj gardi koja je bila ponos Ilidže”- istakao je Vasić.

On je dodao da se svake godine sastaju da evociraju uspomene, da se prisjete teških dana, poginulih prijatelja, kao i šala koje su ih održale.

Evda Obućina, koja je izgubila sina Darka u Goraždu, rekla je da je ponosna što ga se njegovi saborci uvijek sjećaju.

Ona je rekla da sada živi u Americi, ali da svake godine dolazi da obiđe sinov grob, te da namjerava da se vrati u Republiku Srpsku.

Predsjednik Boračke organizacije “Ilidžanski borac” iz Istočne Ilidže Goran Šehovac istakao je da je Garda bila elitna jedinica Ilidžanske brigade, skup mladosti od 18 i 22 godina.

Šehovac je rekao da je Srpska garda obavljala najteže i najopasnije zadatke i da nikada ne smije biti zaboravljena.

Izvor: SRNA