Trajna poveznica sa sarajevskim Srbima

Stradalnička sudbina Simeona Milutinovića

14.10.2023.

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Željka Pržulj rekla je večeras u besjedi o Simeonu Milutinoviću Sarajliji da joj je privilegija da govori o velikanu kojeg za Sarajevo i sarajevske Srbe veže više od samog mjesta rođenja i nadimka – stradalnička i izgnanička sudbina, te borba za slobodu duha i slobodu naroda.

“Od ranog djetinjstva, zbog kuge koja je harala, njegova porodica je morala da se seli. Seobe su obilježile čitav njegov život – što zbog kuge, školovanja, ustaničkih borbi iz kojih je nekada pravim čudom izvlačio živu glavu, tragom različitih diplomatskih i drugih dužnosti u mukotrpnim nastojanjima da štampa svoju čuvenu `Srbijanku` i sakupljanjem narodnih pjesama”- rekla je Pržuljeva na otvaranju Međunarodnih književnih susreta “Simeon Milutinović Sarajlija” u Istočnom Sarajevu.

Ona je naglasila da je Simeon Milutinović Sarajlija na svakom koraku ostavio trag, pomogao nekome i stvorio nešto, te uvijek smatrao da je vrijeme da se radi na književnosti i kulturi.

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Saša Knežević rekao je da Sarajlija više nije skrajnuti srpski pjesnik, kao u vrijeme prije devedesetih godina prošlog vijeka, te da se o njemu u naučnim krugovima zaista mnogo govori i piše.

“Potpuna je disproporcija kada je riječ o širokim narodnim masama. Jedna od funkcija nauke književnosti je da se implementira u društvo ono što znamo o velikanima naše kulture i da to prenesemo na ostatak našeg naroda. Najbolji način za to danas u savremenoj kulturi jesu igrane serije”- rekao je Knežević, navodeći kao primjer da je interesovanje za Lazu Kostića povećano pet puta nakon što je snimljena serija o njemu.

On je pozvao vlasti da podignu spomenik Simeonu Milutinoviću Sarajliji, što je bilo planirano povodom 100 godina od njegovog rođenja, ali nikad nije realizovano.

Međunarodne književne susrete “Simeon Milutinović Sarajlija” otvorio je zamjenik načelnika opštine Istočna Ilidža Miroslav Lučić koji je poručio da će ova lokalna zajednica nastaviti da podržava manifestaciju koju organizuje Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža.

Nakon besjeda profesora sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, održano je književno veče Nenada Milkića koji je publici predstavio svoje romane “Zovem se Dunja” o abortusima u Srbiji zbog kojih se svake godine izgubi grad veličine Šapca, Kraljeva i Čačka, trilogiji “Mi smo branili Košare” čiji su dijelovi “Mi smo branili Košare”, “Posljednja straža”, “Zov Karaule” o događajima u rejonu karaule Košare 1998. i 1999. godine.

Milkić je predstavio i roman “Kosti” koji se bavi stradanjem sarajevskih Srba od 1992. do 1995. godine.

Prisutnima se obratio i direktor Centra za kulturu i informisanje Istočna Ilidža Božidar Novaković koji je rekao da je cilj organizovanja ove manifestacije ukazivanje na značaj rada Simeona Milutinovića Sarajlije, kao i da se učenicima osnovnih škola približi književnost, te da je ove godine u organizaciju manifestacije uključen i Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da je za sutra predviđena radionica književnika Saše Đorđevića za osnovce i srednjoškolce pod nazivom “Od ideje do romana”, kao i takmičenje u besjedništvu za učenike srednjih škola, te književno veče Ivane Spahić koja će govoriti o romanu “Svitanje” koji je osvojio prvu nagradu na konkursu “Zlatna sova” za ovu godinu za najbolji neobjavljeni roman koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

“U ponedjeljak, 16. oktobra, pjesnik Tode Nikoletić posjetiće osnovne škole i održati pjesnički čas za osnovce. Istog dana biće održano i recitatorsko takmičenje osnovaca iz svih škola sa područja Istočnog Sarajeva”- najavio je Novaković, dodajući da su u oba takmičenja predviđene novčane nagrade za prva tri mjesta.

Završna aktivnost u ponedjeljak je pjesničko veče na kojem će učestvovati Tode Nikoletić, Goran Vračar i Ognjen Kandić.

Srpski pjesnik i učitelj Simeon Milutinović Sarajlija rođen je u Sarajevu 3. oktobra 1791. godine, a preminuo u Beogradu 30. decembra 1847. godine.

Izvor: SRNA