Sutra počinje sramni proces u BiH protiv Republike Srpske i njenih predstavnika

Pojavila se poruka “Ja znam gdje ću biti 16.10.2023.”

15.10.2023.

U ponedjeljak počinje po mnogima sramno suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktora “Službenog glasnika” Miloš Lukić.

Na ročištu, sutra, Dodik i Lukić trebalo bi da se izjasne o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Mnogi stručnjaci smatraju da je ovo politički proces i pritisak pojedinih zapadnih zemalja, konkretno SAD i Engleske, da se sa političke scene na silu skloni legitimno izabrani predsjednik Republike Srpske.

Pravnik Ognjen Tadić izjavio je da Sud BiH i Ustavni sud BiH poštuju Ustav BiH onda bi Sud pitao Ustavni sud da li je “Šmitov krivični zakon” saglasan Ustavu i Evropskoj konvenciji i dobio bi odgovor da nije /čl. IV/3.c/.

“Ustavni sud ima nadležnost u pitanjima koja mu uputi bilo koji sud u BiH, a odnosi se na to da li je zakon na čijoj valjanosti počiva njegova odluka, saglasan sa ovim Ustavom, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i njenim protokolima, ili sa zakonima BiH; ili u pogledu postojanja ili djelokruga nekog opšteg pravila međunarodnog javnog prava koje je od značaja za odluku tog suda” – naveo je Tadić na društvenoj mreži Iks.

Budući da ne poštuju Ustav, suđenje koje počinje sutra biće suđenje i tim sudovima i Kristijanu Šmitu, ukazao je Tadić.

 

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić objelodanio je i dokumenta kojima se potvrđuje da ni institucije BiH ne tretiraju Kristjana Šmita kao visokog predstavnika i da on nema nikakav legitimitet u BiH. Po tvrdnjama ministra Nešića, Šmit je nelegalno unosio i oružje u BiH što bi moglo da otvori novi sudski proces i da se zatraži odgovornost njemačkog diplomate koji ima jedino notu njemačke Ambasade da boravi u BiH.

 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita koga Srpska ne smatra visokim predstavnikom, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN.
Ročište je zakazana sutra za 13 časova. Srpska delegacija tražila je dozvolu da prisustvuje ročištu, ali odgovor iz Suda BiH nikada nisu dobili.
Federalni mediji već danima pripremaju se za izvještavanje po njima najznačajnijeg procesa u BiH i mnogi od njih, kao i političko Sarajevo već se izjašnjavalo da je došao trenutak da Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske nađe se na optuženičkoj klupi i da odgovara za, kako su naveli, “bilo šta”. To su mnogi u Republici Srpskoj shvatili da nije važno za šta je Dodik optužen, već je bitno da se osudi, kao i mnogi Srbi u nekadašnjem ratnom logoru za Srbe i da se sadašnjem predsjedniku Srpske onemogući dalje obavljanje najviših političkih funkcija u Republici Srpskoj i BiH.
“Ja ZNAM gdje ću biti 16.10.`23.godine u 13:00 časova!
A, gdje ćeš biti TI?”