369portal ekskluzivno otkriva

Sutra predaja krivične prijave protiv Šmita

15.10.2023.

Kako saznaje 369portal ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić sutra će podnijeti krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv Kristjana Šmita.

Ministar Nešić prije tri dana održao je pres konferenciju, u Sarajevu, na kojoj je dokumentovao dokaze da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, odnosno da se lažno predstavlja u BiH, kao i da je nelegano unosio oružje. U dokumentima su i dokazi da ni institucije BiH ne tretiraju Šmita kao visokog predstavnika i da on ne uživa privilegije kao što je imao posljednji visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, jer nije potvrđen u Savjetu bezbjedsnosti UN.

“Tužilaštvo BiH ima dovoljno dokaza da formira predmet “Šmit” i otvori istragu. Da prikupe relevantne informacije i da jasno odgovore da li postoji visoki predstavnik u BiH ili ne. Vjerujem da se to neće otegnuti u nedogled, jer BiH želi da čuje istinu. A ona je sljedeća: Kristijan Šmit je njemački građanin koji se lažno predstavlja u BiH. Bio mi je posao da utvrdim na osnovu čega boravi Kristijan Šmit u BiH. Mogu slobodno da tvrdim da on nema legitimitet visokog predstavnika, ovdje se nalazi na osnovu note Ambasade Njemačke u BiH”- izjavi je na pres konferenciji ministar bezbjednosti Nenad Nešić.

U slučaju scenarija da Tužilaštvo BiH pokrene postupak protiv Šmita automatski bi se poništile i “odluke” koje je Šmit donosio i nametao u BiH kao visoki predstavnik.