Služen pomen za 28 nekadašnjih radnika

Odata počast stradalim radnicima “Famos-Koran”

17.10.2023.

Na Palama je danas služen pomen za 28 nekadašnjih radnika preduzeća “Famos-Koran” i Fabrike motora specijalne namjene koji su kao borci Vojske Republike Srpske /VRS/ poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Slavka Brezo, čiji je suprug Željko poginuo 30. aprila 1994. godine, kaže da se iz godine u godinu okupljaju na ovom mjestu u krugu fabrike “Famos” gdje obilježavaju pomen za 25 stradalih radnika ovog preduzeća i tri nekadašnja radnika iz “Fabrike motora specijalne namjene”.

Brezo je zahvalila Boračkoj organizaciji Pale koja porodice poginulih iz godine u godinu okuplja, što čuvaju srpsku istoriju od zaborava, te istakla da su njihove rane iste i ove godine, kao i onda kada joj je muž poginuo.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman rekao je da u vrijeme političkih nasrtaja na Republiku Srpsku cio srpski korpus treba da se ujedini i političkim sredstvima brani vrijednosti za koje su borci VRS dali svoje živote tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

“Ta politička utakmica zahtijeva objedinjavanje kompletnog srpskog korpusa kako bi mogli političkim sredstvima odgovoriti na sve nasrtaje i da sačuvamo sve vrijednosti za koje su ljudi dali živote, a to je Republika Srpska”- poručio je Koroman.

On je istakao da se grad Istočno Sarajevo trudi da kulturu sjećanja održi na visokom nivou, pa je zato započet projekat izgradnje spomen-obilježja za poginule srpske civile u 20. vijeku.

“Biće izgrađeno spomen-obilježje velikanima srpskog zdravstva, kao i žrtvama NATO bombardovanja koji će se nalaziti na Palama. U saradnji sa boračkim organizacijama vrše se obnavljanja manjih mjesnih grobalja”- rekao je Koroman.

On je rekao da su “Famos-Koran” i Fabrika motora specijalne namjene dale pečat Palama jer su pokrenule urbanizaciju te opštine, a nekadašnji radnici ovih preduzeća dali svoj doprinos za očuvanje Republike Srpske.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović kaže da je jača obaveza lokalne zajednice prema junacima kako vrijeme odmiče da kroz kulturu sjećanja iskažu poštovanje prema njihovim porodicama.

“U posljednje vrijeme vidimo kakvi su nasrtaji na Republiku Srpsku, a kroz odbranu onoga za šta su borci dali živote, na određeni način odužujemo se njima. Zato kroz kulturu sjećanja i dolaskom na ovo spomen-obilježje na simboličan način pokazujemo da poštujemo njihovu žrtvu”- rekao je Jugović.

Jugović kaže da je obaveza lokalne zajednice da nađe dovoljno snage i sredstava da se oduže djeci poginulih boraca, užim članovima porodice kroz zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje te tako pokaže da žrtve date tokom rata nisi uzaludne.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Pale Momir Ćirić zahvalio se svima koji su došli da odaju počast poginulim radnim kolegama i saborcima, navodeći da je obaveza ove organizacije da u budućnosti i dalje obilježava ovakve datume jer je to najmanje što se može učiniti za ljude koji su svoje živote dali za odbranu Republike Srpske.

Cvijeće i vijence na spomenike nekadašnjim radnicima “Famosa” i na spomen-ploču radnicima “Fabrike motora specijalne namjene” položili su članovi porodica poginulih boraca, predstavnici opštine Pale, grada Istočno Sarajevo, SUBNOR-a i Ekonomskog fakulteta.

Pomenu i polaganju cvijeća i vijenaca prisustvovao je i narodni poslanik Damjan Škipina.

Izvor: SRNA