Kolijevka SDS zaboravljena od Krajine

Zašto SDS bojkotuje prvake iz Istočnog Sarajeva?

21.10.2023.

U nedavnoj kardovskoj ukrštenici SDS-a nema nikoga iz Istočnog Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije. Po prvi put u istoriji ove stranke u rukovodstvu nema istaknutih funkcionera iz SDS-ove kolijevke i dugodišnjeg bastiona Srpske demokratske stranke.

Iako je aktuelni načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović važio za gotovo sigurnog kandidata za predsjednika Glavnog odbora SDS-a, na nedavno održanoj konstitutivnoj sjednici u Banjaluci na tu poziciju ipak je izabran načelnik Modriče Jovica Radulović.

Radulović je dobio podršku organa stranke, a pored njega za potpredsjednike su izabrani Maja Stojić Dragojević, Želimir Nešković i Ognjen Bodiroga.

Tako su SDS-ovci iz Sarajevsko-romanijske regije ostali i bez te pozicije.

Nove politike, prvenstveno u SDS prepoznatljive su po lošim kadrovskim rješenjima i nije prvi put da se na visokim pozicijama u SDS-u nalaze kadrovi koji to ne zaslužuju, kaže za Radio Srpske sociolog Drago Vuković.

“Prisjetimo se Milana Radovića koji je šokantno došao do zamjenika predsjednika. Tako da me ova odluka ne iznenađuje. Mislim da je Marinko Božović jedna nova politička pojava u SDS-u koja bi sa još nekoliko ljudi mogla da osvježi ili oporavi Srpsku demokratsku stranku”- kaže Vuković koji smatra da je Božović daleko kvalitetniji kadar za funkciju predsjednika Glavnog odbora stranke i dodao da se i kroz ovako loše kadrovske poteze pokazuje da je istočni dio Srpske još uvijek u podređenom položaju.

Vuković smatra da je SDS još uvijek u nekom političkom prostoru lutanja, traženja svog mjesta i nove političke uloge koja se prepoznaje između nekadašnje istorijske i današnje blijede uloge.

“Mislim da će se SDS djelimično oporaviti, ali da će biti mnogo slabija partija nego što bi trebala biti i da neće imati neku važniju ulogu u političkim procesima u Republici Srpskoj”- rekao je Vuković.

Božović, odnosno Istočna Ilidža, bio je domaćin više bitnih sastanaka SDS-a i opozicije posljednjih mjeseci, ali izgleda ipak bez konkretne “nagrade”.

Božović nije želio da za Radio Srpske govori o trenutnom stanju u ovoj stranci, a i to je možda dovoljan odgovor na pitanje da li je ipak razočaran odlukom da predsjednik Glavnog odbora bude Jovica Radulović.

Možda u stranci Božoviću zamjeraju saradnju sa kolegama iz drugih političkih partija.

Božović, koji je u drugom mandatu načelnik Istočne Ilidže korektnu saradnju ima sa SNSD-ovim gradonačelnikom Ljubišom Ćosićem koja se ogleda kroz niz konkretnih zajedničkih projekata kao što su pasarela između Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva, uređenje parkinga i izgradnja parka velikana srpskog zdravstva u krugu Bolnice “Srbija”.

A potvrdu dobre saradnje istakao je i Ćosić koji je rekao da je ona na visokom nivou.

“Moja saradnja sa načelnicima gradskih opština je zaista na visokom profesionalnom nivou bez obzira na njihovu politički pripadnost”- naglašava Ćosić.

Istakao je da sa pojedinim kolegama ima bolju komunikaciju, jer sa nekim dijeli i političku pripadnost, ali kada je riječ o saradnji koja se odnosi na rad gradske i opštinskih uprava, ona je neupitna.

“Sa Božovićem ako postoje neka različita mišljenja, odnose se na mišljenja koja se tiču profesionalnog odnosa prema nekom problemu iz domena rada opštinske ili gradske uprave. Ali ono što je sigurno jeste da je briga o stanovništvu, privredi, sportu, nevladinom sektoru, razvoju infrastrukture potpuno jednaka i tu imamo saglasnost”- kaže Ćosić.

Možda se Božović nada drugoj fuknciji koje SDS treba da izabere u narednom periodu.

“Marinko je neko ko je mnogo toga pružio SDS-u i smatram da će kroz druge funkcije koje bude obavljao u stranci tek da pokaže koliki je njegov kapacitet”- rekao je na konstitutivnoj sjednici novoizabrani predsjednik Glavnog odbora SDS-a Jovica Radulović.