Skupština grada Istočno Sarajevo

Usvojen nacrt rebalansa budžeta od 16.196.230 KM

27.10.2023.

 Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila je danas Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu od 16.196.230 KM.
Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman izjavio je novinarima da je projektovani Nacrt budžeta veći za 1.400.000 KM nego budžetski okvir koji je planiran krajem prošle godine.

“Možemo konstatovati da smo imali pad prihoda od PDV-a od 230.000 KM, što je pogodilo sve opštine, ali smo ostvarili i porast neporeskih prihoda na 340.000 KM i možemo biti zadovoljni”- rekao je Koroman, dodajući da je u stavki rashoda planirano povećanje socijalnih davanja.

On je rekao da će na narednim sjednicama biti predočen plan kapitalnih investicija za ovu, kao i 2024. i 2025. godinu gdje će biti navedeno šta je grad uradio u svih šest opština i koliko je u koju lokalnu zajednicu uloženo.

Odbornici su razmotrili i informaciju o zaštiti životne sredine na području grada, sa posebnim osvrtom na oblast voda i zaštitu izvorišta. Skupština je razmotrila i informaciju o stanju u oblasti srednjeg obrazovanja za 2022/2023. godinu, a Koroman je naveo da je na teritoriji Istočnog Sarajeva povećan broj srednjoškolaca.

On je precizirao da je nešto manji broj upisanih učenika bio na Palama i Sokocu, ali je zato povećan u Istočnom Novom Sarajevu i Istočnoj Ilidži.

“Jedno od prioritetnih pitanja za nas u sastavu grada je izgradnja zgrade Gimnazije na teritoriji Istočne Ilidže. Ako budemo zajedno djelovali, možemo očekivati 2025. godine realizaciju tog projekta”- istakao je Koroman.

U ime Kluba odbornika SDS-a u Skupštini grada Istočno Sarajevo Goran Šehovac rekao je da nije bilo potrebe da budu protiv Nacrta rebalansa budžeta, ali da su uputili određene kritike.

“Smatramo da je potrebno podjednako ulaganje u sve gradske opštine. Klub SDS-a sprema nekoliko amandmana gdje ćemo uticati na ovaj nacrt kada bude prijedlog budžeta kada su u pitanju opštine Istočna Ilidža, Istočni Stari Grad i Sokolac”, najavio je Šehovac.

On je napomenuo da je opština Istočna Ilidža zavrišila svoj dio obaveza kako bi se stekli uslovi za izgradnju zgrade Gimnazije, te da imaju obećanja gradonačelnika Istočnog Sarajeva LJubiše Ćosića da bi trebalo da se polovinom sljedeće godine uđe u radove, kako bi bila završena do 2025.

Odbornici su razmotrili informacije o stanju u oblasti informisanja i o izgradnji infrastrukturnih objekata na području grada po prostorno-planskoj dokumentaciji za 2022. godinu, kao i odluku o kategorizaciji ugostiteljskih objekata i o trgovini na području grada.

Izvor: SRNA