Održan skup u Palama

Značajan doprinos unapređenju pravne teorije

28.10.2023.

Današnji naučni skup na Palama o temi “Pravne praznine i punoća prava”, uz učešće 206 autora i koautora iz 23 države, predstavlja značajan doprinos unapređenju pravne teorije, te će se nastojati da budu dati konkretni prijedlozi nosiocima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, rekao je dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković.

“Zbog velike širine i obima tema, kao i zbog broja učesnika, skup ima veliki značaj jer će se zajednički doprinijeti unapređenju pravne teorije. Trudićemo se da damo konkretne prijedloge nosiocima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, te da apelujemo na njih da naša izlaganja i prijedloge barem uzmu u razmatranje, a neka možda čak i prihvate”- rekao je Marković novinarima prije početka 12. Naučnog skupa.

On je istakao da je ovo najveći naučni skup iz oblasti pravnih nauka na prostoru bivše Jugoslavije, ali i jugoistočne Evrope, te jedan od tri najveća naučna skupa u Republici Srpskoj po kategorizaciji resornog ministarstva.

Marković je naveo da se skup održava povodom Dana pravnog fakulteta, da je u sali prisutno više od 100 ljudi koji će raditi u devet sekcija, dok će ostalih 100 učestvovati onlajn posredstvom “zum” platforme, a radovi će biti saopšteni na ruskom, engleskom, italijanskom i srpskom jeziku.

Predsjednik Naučnog odbora profesor Milenko Kreća rekao je da mu je čast što ga je Pravni fakultet pozvao da učestvuje kako u formalnom svojstvu, tako i kao referent, istakavši da je održavanje naučnog skupa koji godinama traje dokaz da pedagoški i naučni rad idu ruku pod ruku.

“Jedan fakultet koji ima kratku istoriju uspijeva da već godina na svojim savjetovanjima okupi veliki broj naučnih radnika iz cijelog svijeta i u tom pogledu mislim da može da se mjeri, ako i ne prevazilazi sve stare i ugledne fakultete na prostoru bivše Jugoslavije”- rekao je Kreća.

On je izrazio zadovoljstvo što je na Pravnom fakultetu na Palama izrastao novi mladi naučni kadar koji je zamijenio ljude koji su dolazili iz Beograda, Novog Sada,
Niša, te dodao da će mladi kadar svojom aktivnošću doprinijeti daljoj afirmaciji nauke i uopšte društvene afirmacije Republike Srpske.

Profesor prava i redovni član Mađarske akademije nauka Gabor Hamza zahvalio je za poziv da učestvuju na naučnoj konferenciji gdje će raspravljati o važnoj temi ne samo za BiH, nego i za zemlje u okruženju, regionu i svijetu.

Prodekan za naučnoistraživački rad Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dimitrije Ćeranić rekao je da je ovaj naučni skup već nekoliko godina najveći skup u oblasti prava na prostoru bivše Jugoslavije, te da broj država govori da su postali svjetski kongres pravnika.

“Svake godine povećavamo broj učesnika, što dovoljno govori o kvalitetu skupa. O skupu najbolje govori oni učesnici koji se godinama vraćaju. Rasli smo od 2010. godine do danas i postali najveći, ne samo u jugoistočnoj Evropi, to govori mnogo o Pravnom fakultetu, Republici Srpskoj. To je dokaz kako Republika Srpska može na valjan način da stupi na međunarodnu scenu u oblasti nauke, ali i na mnogim drugim društvenim poljima”- poručio je Ćeranić.

On je naglasio da je Pravni fakultet Pale tu da podrži savjetima, iskustvom, pravničkim znanjem sve one koji su spremni da Republika Srpska stasa u modernu, kvalitetnu državu prepoznatljivu na svim svjetskim meridijanima.

Suorganizatori naučnog skupa su Međunarodni savez pravnika sa sjedištem u Moskvi, Evropska organizacija za javno pravo sa sjedištem u Atini, Institut za uporedno pravo sa sjedištem u Beogradu, Institut za kriminološka i sociološka istraživanja Beograd, Srpsko fiskalno društvo /Ogranak za Srbiju Međunarodne fiskalne asocijacije/ sa sjedištem u Beogradu i Srpsko udruženje za krivičnopravnu teoriju i praksu.

Izvor: SRNA