Muzej žrtava genocida

Srpska i Srbija potpisali protokol o sardnji na naučnim dokazima

11.05.2023.

Direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Dejan Ristić i rektori univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu Radoslav Gajanin i Milan Kulić potpisali su danas u Banjaluci protokol o saradnji kojim je predviđeno da se na naučnim temeljima, na osnovu činjenica prezentuje istina o genocidu nad Srbima u Drugom svjetskom ratu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ i onemogući falsifikovanje istorije.
Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir istakao je da je veoma važno da genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu bude izučavan na sistematičan način, te da će potpisani protokol omogućiti “buđenje” istorijskih nauka.

“Naučnoistraživački projekti u Srpskoj ovog tipa biće usko vezani za ono što radi Muzej žrtava genocida u Beogradu. Bez izučavanja Drugog svjetskog rata ne možemo da shvatimo kakva realnost nas očekuje u vremenu koje je ispred nas”- rekao je Budimir novinarima u Banjaluci poslije potpisivanja protokola.

On smatra da će ovaj dokument omogućiti brze uspjehe u istraživanjima Drugog svjetskog rata i genocida nad Srbima u NDH.

Ristić je nalasio da se na ovaj način zaokružuje sistem saradnje sa relevantnim obrazovnim institucijama na srpskom etničkom prostoru.

“Muzej žrtava genocida u Beogradu, koji je osnovan 1992. godine jedna je od tri najreferentnije institucije u svijetu uz Muzej Jad Vašem u Jerusaimu i Memorijalni muzej Holokausta, i raspolaže sa više od 200.000 jedinica građe koji svjedoče o genocidu nad Srbima u NDH”- rekao je Ristić.

Ristić kaže da je cilj da istorijsko iskustvo stradanja Srba bude vidljivije ne samo u okviru srpskog etničkog prostora, već u svijetu i da se ova tema internacionalizuje i da se na svaki način, naukom, borimo protiv revizije, falsifikovanja istorije i stigmatizacije srpskog naroda.

Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Jovan istakao je da potpisivanje protokola predstavlja kopernikanski obrt u vezi srpskih stradanja, jer se o tome, kako je naglasio, do sada nije radilo sistematski, naučno, temeljno i na međunarodnom nivou.

“Upravo će ovakvim sporazumom to biti omogućeno. Važno je da cijelu priču o srpskom stradanju u 20. vijeku, pogotovo u Drugom svjetskom ratu mora da nosi Republike Srpska jer gro žrtava Jasenovca, žrtava Drugog svjetskog rata i boraca dolazi sa ovih terena, Bosanske Krajine, Korduna, Like, Banije, Zapadne Slavonije, Dalmacije. Njihovi potomci u ogromnom broju naseljavaju Srbiju, gotovo trećinu stanovništva i radi se o velikom pokretu koja omogućava da se realno u vremenu koje dolazi bavimo srpskim stradanjima u Drugom svjetskom ratu”- naveo je episkop.

Kulić je naglasio da je potpisivanje protokola jedan od načina da se na poseban način pažnja posveti istoriji stradanja srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, ali i ratovima koji su se dešavali poslije toga.

On je najavio uskoro početak rada Instituta istorijskih nauka koji će dati ogroman doprinos da se onemogući falsikovanja istorije i stradanja Srba posebno u Drugom svjetskom ratu.

Gajanin je naveo da će zahvaljujući protokolu biti omogućeno članovima akademske zajednice da aktivno istražuju istorijske činjenice koje su bile zanemarene u prethodnom periodu.

On je izrazio nadu da će u narednom periosu biti značajan broj mastera, odnosno doktorskih disertacija i naučnih radovakoji će biti publikovani u međunarodno referentnim časopisima istorijskih nauka.

Izvor: SRNA