Gradonačelnik Istočnog Sarajeva prisustvovao akademiji povodom 110 godina od Bregalničke bitke

Srbi imaju slavnu prošlost

03.11.2023.

Srpski narod ima slavnu prošlost i zna kako da budućim generacijama prenese poruku o žrtvama datim za oslobođenje prostora na kojima žive Srbi, kao i ostali narodi balkanskog područja, istakao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Ćosić je sinoć u Beogradu prisustvovao svečanoj akademiji povodom 110 godina od Bregalničke bitke, na poziv ministra za rad i zapošljavanje i boračka pitanja Srbije Nikole Selakovića, saopšteno je iz Gradske uprave Istočno Sarajevo.

Prema njegovim riječima, Srbija na ovaj način zvanično obilježava period koji je prošao od bitke u kojoj je Vojska Kraljevine Srbije u Drugom balkanskom ratu izvojevala pobjedu protiv bugarske vojske.

Bregalnička bitka odigrala se 30. juna 1913. na reci Bregalnici, kada je Bugarska, nezadovoljna ishodom Prvog balkanskog rata, napala srpsku vojsku iznenada i bez objave rata čime je započet Drugi balkanski rat.

Bregalnička bitka završena je trijumfom srpske vojske 9. jula, nakon čega je potpisan mirovni ugovor u Bukureštu, kojim je Vardarska Makedonija ušla u sastav Kraljevine Srbije.

SRNA