Srednjoškolski centar "Vasilije Ostroški"

Policija održala predavanje o vršnjačkom nasilju

06.11.2023.

Pripadnici Policijske stanice Sokolac danas su održali predavanje za učenike prvog razreda Srednjoškolskog centra “Vasilije Ostroški”, u okviru preventivne kampanje “Budi sigma, zaustavi/prijavi nasilje”, gdje su ih upoznali o vršnjačkom nasilju, načinu ispoljavanja i posljedicama koje ostavlja na žrtve.

Primarni cilj kampanje jeste i unapređenje komunikacije i saradnje sa predstavnicima školskih ustanova, roditeljima i učenicima, kako bi se poboljšalo međusobno povjerenje, uočili konkretni problemi, identifikovali konfliktni pojedinci, a sve sa ciljem sprečavanja eskalacije vršnjačkog nasilja, saopšteno je iz Policijske stanice Sokolac.

Predavanje su održali zamjenik komandira Policijske stanice Sokolac Vlado Neđić i vođa saobraćajnog sektora Branislav Erić.

Direktor sokolačkog Srednjoškolskog centra “Vasilije Ostroški” Dejan Borovčanin rekao je novinarima da su u posljednje vrijeme učenici ove ustanove imali više predavanja i aktivnosti s ciljem prevencije vršnjačkog nasilja, te da je generalno gledano dobro stanje u ovom srednjoškolskom centru.

“Imali smo par pojedinačnih slučajeva verbalnog i psihičkog vršnjačkog nasilja. Pedagoška služba je djelovala pravovremeno i profesionalno i smatramo da smo te probleme riješili”- istakao je Borovčanin.

On je istakao da je ovo jasan pokazatelj da u školi moraju preventivno djelovati i zato samo u mjesec dana imaju dva eksterna predavanja o prevenciji vršnjačkog nasilja.