Vujičić: Nastavlja se protjerivanje Srba kao i 1992.godine

Ćirilica se protjeruje iz Mostara

15.11.2023.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić izjavio je da je odluka mostarskog Gradskog vijeća da ne dozvoli ćirilicu na ulicama grada nastavak hrvatske i bošnjačke politike koja je 1992. godine protjerala Srbe iz Mostara.

“Neshvatljivo je da u zemlji sa tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna pisma – ćirilicom i latinicom neko donese takvu odluku”- rekao je Vujičić.

Prema njegovim riječima, postavlja se pitanje šta je sljedeće ako se zabrani ćirilica, odnosno ne dozvole ćirilični natpisi.

“Prema dejtonskom Ustavu, oba pisma su ravnopravna. Kakva se poruka šalje malobrojnim Srbima koji žive u Mostaru?”- upitao je Vujičić.

S obzirom na to da je gradonačelnik Mostara izabran, između ostalih, i glasom SNSD-ovog vijećnika, Vujičić ocjenjuje da ova stranka treba da preispita odnos prema gradonačelniku.

“Glas našeg vijećnika se ne čuje i minimizirala ga je većina u Gradskom vijeću Mostara koja politiku vodi, zabranjujući srpskom narodu da ima svoja obilježja, a to su prije svega jezik i pismo”- poručio je Vujičić.

Gradsko vijeće Mostara juče je usvojilo odluku o adresnom registru ovog grada i označavanju naseljenih mjesta, naselja, ulica i trgova nazivima, te zgrada brojevima samo na latinici, te odbilo amandman Kluba Srba da se na tablama ulica nađe i ćirilica.

SRNA