Bjelica: Debljom i vidljivom je čine pojedinci koji sanjaju unitarnu BiH

Granica postoji

16.11.2023.

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Uroš Bjelica istakao je da granica između Republike Srpske i Federacije BiH postoji još od Dejtonskog sporazuma, što se i vidi na svakom koraku, a sve debljom i dubljom crtaju je pojedini federalni politički predstavnici koji zastupaju ideje o građanskoj, čitaj unitarnoj BiH.

Reagujući na izjavu delegata u Domu naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH Zlatka Miletića da će predsjednik Srpske Milorad Dodik proglasiti mirno otcjepljenje Republike Srpske u narednom periodu, te da sve više vjeruje u to, Bjelica je rekao da svi komentari iz drugog entiteta pokazuju njihov očaj da prikriju stvarno stanje u BiH i da mogu da nastave sa ignorisanjem i kršenjem Dejtonskog sporazuma.

“Plasiranjem raznih laži i kreiranjem slike o BiH onako kako oni žele da to svijet vidi, politički predstavnici u FBiH sve više pridonose mirnoj disoluciji. Nije njima Dodik ništa kriv, već upravo oni sami, jer svojim djelima tome doprinose. Ako do toga i dođe, doći će zahvaljujući njihovim ratnim idejama, koje nastoje da realizuju sada u miru, uz pomoć Kristijana Šmita i Majkla Marfija”- naglasio je Bjelica.

On je podsjetio da im je više puta rečeno, i sam predsjednik Republike Milorad Dodik je ponovio da plan o mirnom razdruživanju ne postoji, kao što im je jasno rečeno da je samo dejtonska BiH moguća, a njihov san o unitarnoj centralizovanoj, islamskoj BiH u srcu Evrope ostaće samo nedosanjani san.

“Republika Srpska se drži onoga što piše u Ustavu, zakonu i Dejtonskom sporazumu i to poštuje, i istrajaće u odbrani i zaštiti svakog pitanja koje je važno za građane Srpske. Sve vrijeme od okončanja građanskog rata u BiH neki nastoje da nas ponize, umanje naša prava, predstave BiH samo državom Bošnjaka – muslimana, i očekuju da mi ćutimo. Nećemo ćutati, jer mi znamo šta znači imati svoj Republiku Srpsku i znamo da bez nje ne bi ni nas bilo na ovim prostorima”- ukazao je Bjelica.

On je naglasio kada bi se svi u BiH pridržavali Dejtona i donosili odluke u skladu sa njegovim odredbama, a ne interesima Marfija i ostalih u BiH, ne bi bilo problema i ovaj narod bi živio mnogo bolje.

“A stalnim napadima, pokušajem ugnjetavanja naših prava kao konstitutivnog naroda samo nas tjerate na stvaranje dvije, a možda i tri zasebne države. Bolje živjeti mirno jedni pored drugih, sarađivati u mjeri kako se sarađuje sa dobrim susjedima, nego da nas stalno zasipate pričama o nekoj građanštini, kako ste vi za multietičnost, za građanštinu, a u stvari sve je to paravan da ostvarite dominaciju nad nama, uništite Republiku Srpsku i stvorite unitarnu BiH”- ukazao je Bjelica.

On je poručio da se manu tog čaršijsko-šanerskog vođenja politike i glumatanja, jer to ne prolazi kod Srba i njegovog rukovodstva.

“Politika je ozbiljna stvar i odlučite se jednom – da li ste za razgovor, da li ste za to da počnemo da se dogovaramo bez Majkla Marfija, Kristijana Šmita i drugih, jer njihov interes je jasan – što više da nas zavade, da bi što duže ostali ovdje i uzimalienormno velike plate, dok naši ljudi teško žive. Urazumiti se jednom, unitarna BiH neće nikada proći, i ako hoćete da sačuvamo ovo što imamo i naše stanovništvo, manite se licemjerstva, prihvatite dijalog sa domaćim izabranim predstavnika, a ne sa strancima i da konačno ova napaćena zemlja BiH krene naprijed. Biće bolje svima nama”- poručio je Bjelica.

Izvor: SRNA