Afrička kuga na području opštine (VIDEO)

Sokolac proglašen ugroženim područjem

04.12.2023.

 Krizni štab za kontrolu afričke kuge svinja na području Sokoca predložio je da cijelo područje ove lokalne zajednice bude proglašeno ugroženim, nakon što je na leševima divljih svinja potvrđena ova zaraza, rekao je načelnik opštine Milovan Bjelica.
Bjelica je naveo da je na sastanku Kriznog štaba utvrđen plan aktivnosti koje će se odvijati pod nadzorom Veterinarske inspekcije grada Istočno Sarajevo i Veterinarske službe na Sokocu.

Veterinar Mirko Stanišić rekao je novinarima da je neophodno da se stanovništvo upozna o rizicima i opasnostima koje sa sobom nosi ovaj virus koji se lako prenosi sa životinje na životinju i od koga isključivo obolijevaju domaće i divlje svinje, te da je stopa uginuća veoma visoka.

Veterinarski inspektor grada Istočno Sarajevo Nikola Planinčić rekao je novinarima da će se sljedeće mjere na zaštiti širenja afričke kuge svinja nalagati rješenjem, a jedna od najbitnijih je da će imanja na kojima se gaje svinje u zaraženom području biti stavljena pod nadzor.

Sekretar Lovačkog udruženja “Glasinac” sa Sokoca Rade Marković rekao je da će od sada lovci pojačati prisustvo u lovištu i odmah nakon uginuća ili novih slučajeva obolijevanja leševe sanirati prema propisima koje nalaže Veterinarska inspekcija.

Dvanaestočlani Krizni štab formiran je nakon što je u subotu, 2. decembra, obaviješten da je Veterinarski institut “Vaso Butozan” u Banjaluci na leševima tri od četiri pronađene uginule dvilje svinje u rejonu Puhovca kod Sokoca potvrdio afričku kugu svinja.

Izjave pogledajte u prilogu: