Skupština grada Istočno Sarajevo

Usvojen rebalans budžeta u iznosu od 16.196.230 KM

05.12.2023.

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su danas rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 16.196.230 KM, što je uvećanje za 1.401.320 KM u odnosu na plan.
Odbornici su usvojili i Nacrt gradskog budžeta za narednu godinu u iznosu od 15.357.000 KM.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izrazio je zadovoljstvo jer su dva najbitnija dokumenta dobila podršku odbornika, iako razlike između vlasti i opozicije uvijek postoje.

“Usvojili smo rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu nešto većem od 16 miliona KM, koji ćemo i realizovati. Mislim da će biti jedan od najvećih budžeta koje je grad Istočno Sarajevo ostvario i sa te strane ćemo biti zadovoljni. U ovako izazovnoj situaciji, neke prihode imali smo smanjene, a neke dodatno ostvarili i iz toga finansirali i potrošnju izvan Gradske uprave”- rekao je Ćosić.

On je dodao da je usvojen Nacrt budžeta za sljedeću godinu koji je realno planiran i da će “imati finansijski kapacitet da bude izvršen”.

Ćosić je rekao da je grad u ovoj godini imao određenih finansijskih izazova, ali da su gradske vlasti dobro pozicionirane i opredijeljene da podržavaju razvoj infrastrukture, pružaju podršku studentima, privredi, poljoprivredi, sportu, kulturi, nevladinom sektoru, kao i jačanju kulture sjećanja i pamćenja.

“Možemo reći da završavamo ovu godinu zadovoljni, uspješni i da idemo još jače, snažnije u 2024. godinu. Fokus rada ove gradske uprave ostaje na realizaciji projekata koji omogućavaju bolji život stanovnicima Istočnog Sarajeva”, rekao je Ćosić.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman rekao je novinarima da je usvojen izvještaj o realizaciji projekata i manifestacija iz oblasti kulture koje se finansiraju iz budžeta grada, sa izvještajem o utrošenim sredstvima za 2022. godinu.

Koroman je dodao da je usvojen izvještaj o radu i finansijskom poslovanju nevladinih organizacija koje se finansiraju iz gradskog budžeta za 2022. godinu, kao i izvještaj o vjerskim zajednicama na području Istočnog Sarajeva za ovu godinu.

On je naveo da je data saglasnost za zaključivanje sporazuma o uspostavljanju prijateljskih veza između gradova Cangdžou i Istočno Sarajevo.

“Mi ćemo posredstvom Ambasade Kine u BiH i ambasadora Siniše Berjana, u tom gradu vjerovatno tokom ove godine imati određenu prezentaciju, gdje ćemo u ime BiH, moći da predstavimo sve ono što specifično za nas, od kulture, sporta, privrede. Dobili smo uvjeravanja od naših kineskih partnera da ćemo imati priliku i da ih ugostimo, a do tada ćemo naći sve moguće tačke naše buduće saradnje”- dodao je Koroman.

Odbornik Nemanja Jovičić iz Kluba SDS-a u Skupštini grada Istočno Sarajevo rekao je da su odbornici te stranke podržali izvještaje iz oblasti kulture, nevladinih organizacija, kao i odluku u vezi sa uspostavljanjem saradnje i bratimljenje sa gradom iz Kine.

On je dodao da rebalans budžeta za ovu godinu nisu podržali, a prilikom glasanja za Nacrt budžeta za sljedeću godinu bili su uzdržani.

“Amandmanski ćemo djelovati na budžet, s obzirom da postoje neke stvari koje moramo izmijeniti. Između ostalog, Klub SDS-a je tražio da se povaćaju sredstva za prihvatilište za pse u Istočnom Starom Gradu sa 80.000 KM na 120.000 KM s obzirom na povećanje troškove”- istakao je Jovičić, dodajući da će amandmanski djelovati i kada je riječ o povećanju davanja boračkoj populaciji.

Izvor: SRNA