Srpski ministri u Savjetu ministara u posjeti Trnovu

Razvojni projekti za stabilniji budžet Trnova

08.12.2023.

Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović izjavio je danas da ova lokalna zajednica prvenstveno puni budžet od rente i prodaje zemljišta, te da bi u narednih 10 godina Trnovo trebalo da ima stabilan budžet po ovom osnovu.

On je ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašu Košarca i ministra finansija i trezora Srđana Amidžića na današnjem sastanku u Trnovu upoznao o razvojnim projektima i nastojanjima ove lokalne zajednice da težište prenese sa Jahorine u podnožje Treskavice.

Gagović je istakao da i od drugih ministarstava u Savjetu ministara očekuje pomoć u vezi sa gradnjom objekta za izbjegla i raseljena lica sa područja ove opštine.

“Očekujem ono što je u skladu sa njihovim mogućnostima s obzirom na simpatije koje gaje prema malim lokalnim zajednicama kao što je ova i zajednicama koje imaju velike migracije i smanjenje broja stanovnika”- rekao je Gagović novinarima.

On je istakao da se borba za ostanak ljudi na ovim prostorima najbolje vidi iz nacrta budžeta Trnova u kojem je za pronatalitetnu politiku planirano oko 150.000 KM.

“Nama je svaki učenik koji ovdje upiše prvi razred neophodan”- naveo je Gagović.

On je rekao da je ove godine iz Foče u Trnovo stigla sedmočlana porodica sa petoro djece, te poručio da neće dozvoliti da se osnovna škola u ovoj opštini ugasi i da se Dom zdravlja pretvori u ambulantu.

“Činimo sve da zadržimo minimum koji treba da ima jedna lokalna zajednica”- zaključio je Gagović.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je da je cilj današnje posjete opštini Trnovo bilo informisanje o tome šta sa nivoa BiH može da se uradi da bi ova lokalna zajednica prevazišla višedecenijske probleme.

“Trnovo je stabilna lokalna zajednica koja ima vrlo razvojan budžet”- istakao je Košarac i ukazao da je opštinski budžet rastući i danas je gotovo pet miliona KM, u odnosu na nekadašnjih 1,1 milion KM, što govori o ozbiljnom potencijalu koji je i naznačen u opštinskoj Razvojnoj strategiji.

Košarac, koji je sa ministrom finansija i trezora Srđanom Amidžićem danas posjetio Trnovo, ukazao je na činjenicu da je ova opština preživijela ozbiljne promjene tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata i da je uništeno gotovo 80 odsto stambenog fonda.

Prema njegovim riječima, opština Trnovo čini značajan napor u obnovi, što potvrđuju jasni pokazatelji da više od 40 odsto opštinskog budžeta ide za obnavljanje stambenog fonda i infrastrukture.

“Cijenimo da je, pored izvornih prihoda koje opština obezbjeđuje kroz prodaju zemljišta na Jahorini i neke druge aktivnosti i kroz podršku institucija Republike Srpske, značajno da na zajedničkom nivou pokušamo da nađemo doprinos u finansijskom smislu za realizaciju određenih infrastrukturnih projekata”- rekao je Košarac novinarima.

Košarac je napomenuo da je i sa zajedničkog nivoa BiH potrebno dati doprinos ovoj lokalnoj zajednici – ne samo iz budžeta institucija, putem ministarstava u Savjetu ministara, nego i obezbijediti sredstva iz nekih međunarodnih finansijskih organizacija.

Košarac i Amidžić sastali su se danas u Trnovu sa načelnikom ove opštine Dragomirom Gagovićem.

Izvor: SRNA