Kampanja MUP-a Republike Srpske

Borba protiv bolesti zavisnosti

13.12.2023.

Pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo danas su na Palama dijelili letke “Put koji ne vodi nigdje” usmjerene na preventivnu borbu protiv bolesti zavisnosti i time obilježili Međunarodni mjesec borbe protiv bolesti zavisnost.

U letku edukativnog sadržaja prikazana su osnovna uputstva o tome šta je droga, koja su njena štetna dejstva, kako se postaje zavisnik, te savjeti roditeljima kako prepoznati i reagovati ukoliko se njihova djeca nađu u ovom problemu.

Portparol Policijske uprave Istočno Sarajevo Vesna Stokanović rekla je novinarima da se Međunarodni mjesec borbe protiv zavisnosti obilježava dijeljenjem građanima letaka da bi se ukazalo na značaj i ulogu preventivnog djelovanja usmjerenog na borbu protiv ove pošasti.

 

Ona je navela da je policija 15. novembr počela obilježavanje Međunarodnog mjeseca borbe protiv zavisnosti, te da je realizovano niz aktivnosti od kojih je najznačajnija podjela edukativnog materijala.

Prema njenim riječima, pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo ostvarili su ove godine veoma dobre rezultate u borbi protiv organizovanog kriminaliteta i sprečavanja zloupotrebe droge.

Stokanovićeva je rekla da je za 11 mjeseci Uprava evidentirala 5O9 slučajeva u vezi sa drogom, od kojih 19 krivičnih djela i 49O prekršaja.

Ona je dodala da se od 19 krivičnih djela njih 15 odnosi na neovlaštenu proizvodnju i promet droge, a četiri krvična djela na uživanje droge.

“Izvedene su dvije velike akcije i to `Met` u kojoj je uhapšeno osam lica, te `Kod` u kojoj je slobode lišeno 14 lica. Ukupno je pronađeno i oduzeto više od 1,5 kilograma marihuane, dva kilograma spida, osam grama heroina, sedam grama kokaina i manja količina ostalih opojnih sredstava”- navela je Stokanovićeva.