Bašević: Srbi čestit, ponosan i slobodomisleći narod koji će obilježavati značajne datume

Prijetnje Šmita odraz nemoći

26.12.2023.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Strahinja Bašević poručio je da su Srbi čestit, ponosan i slobodomisleći narod koji će obilježavati značajne datume iz svoje istorije, proslavljati svoje praznike i samostalno odlučivati o tome koga će pozivati u goste.
Reagujući na pokušaje neizabranog i, kako kaže, na ove prostore zalutalog stranca Kristijana Šmita, da putem evropskih zvaničnika utiče na funkcionere Srbije i Crne Gore da ne prisustvuju obilježavanju Dana Republike Srpske, Bašević je u izjavi Srni ocijenio da je to tek odraz nemoći čovjeka koji je umislio da je svemoćan i da može biti gazda u tuđoj kući.

On je podsjetio da su Srbi Republiku Srpsku stvorili u miru, političkim putem se suprotstavljajući diskriminaciji i majorizaciji, što je bio izraz volje srpskog naroda.

“Srpska je dostojanstveno i hrabro branjena i odbranjena u nametnutom ratu i ne postoji taj domaći ili strani autoritet, niti fantomski Ustavni sud BiH u kojem sjede stranci, koji nam može osporiti proslavu rođendana Republike u društvu onih koje volimo i koji nas vole, kao i svih dobronamjernika koji nas uvažavaju i poštuju”- poručio je Bašević.

Bašević je ocijenio da kao čovjek i građanin, te kao narodni poslanik kojeg je izabrao narod slobodarske Romanije i Sarajevsko-romanijske regije koji je podnio ogromnu žrtvu u Odbrambeno-otadžbinskom ratu – osjeća obavezu i dužnost da svoj kraj, iz kojeg izvire ogromna i nepresušna ljubav prema Republici Srpskoj, predstavlja na odgovoran način.

“To podrazumijeva i čvrstu opredijeljenost građana da obilježavaju i slave 9. januar – Dan Republike”- poručio je Bašević.

Šmit je ranije rekao da je proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske “jasan i direktan propust u sprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, kao i odluka visokog predstavnika”, te da nepoštovanje odluka tog suda predstavlja krivično djelo.

On je zatražio od visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja da izvrši pritisak iz Brisela na Beograd i Podgoricu kako funkcioneri Srbije i Crne Gore ne bi prisustvovali obilježavanju Dana Srpske.

Izvor: SRNA