Bogojavljensko plivanje

U Palama će se plivati za časni krst

28.12.2023.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst će 19.1.2024. biti organizovano po prvi put u opštini Pale, na rijeci Prači u naselju Nikolići.

“Odavno postoje inicijative i građana i turista da se organizuje plivanje za Časni krst u Palama. Sa zadovoljstvom možemo reći da nam je pripala čast da preuzmemo ovu inicijativu i po prvi put to organizacijemo u opštini Pale i to u samom podnožju Jahorine, kada je zimska sezona u jeku i kada na planini boravi veliki broj turista iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Već dobijamo upite kada je u pitanju Bogojavljensko plivanje za Časni krst, a nadamo se da će broj učesnika biti veliki”- rekao je direktor Turističke organizacije Grada Istočno Sarajevo Igor Ikonić.

Plivanje će biti organizovano 19.1.2024. na rijeci Prači u naselju Nikolići, pored ribarskog doma i objekta USR “Bistrica”.

Više informacija i prijave učesnika je moguće izvršiti pozivom na broj +387 65 233 285 – Miloš Kovač. Prijave traju do 14.1.2024.

Na Bogojavljenje će u crkvi u Podgrabu Sveta liturgija početi u 9 časova, a Veliko osvećenje vode će biti u 10 časova. Nakon Liturgije, od 11 časova, vršiće se registracija učesnika kod ribarskog doma “Nikolići”. Od 12 časova počinje osvećenje i spuštanje Časnog krsta u vodu, te plivanje za Časni krst.

Za sve učesnike biće priređen ručak i prigodni pokloni, a za sve prisutne kuvano vino i čaj.

Generalni pokrovitelj i organizator plivanja za Časni krst je Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo, uz pomoć PHU “Sveti Sava”, opštine Pale, Grada Istočno Sarajevo, USR “Bistrica”, te uz svesrdnu pomoć sveštenstva iz Crkvene opštine Pale.