Bašević: Politički proces koji se vodi protiv predsjednika Srpske mogao bi se vratiti stranim i domaćim kreatorima

BH bumerag

18.01.2024.

Pravnopolitičko nasilje protiv Republike Srpske, njenih institucija i predsjednika Republike Milorada Dodika, što je u najkraćem opis procesa koji se vodi u Sudu BiH, njegovim stranim i domaćim kreatorima moglo bi se vratiti poput bumeranga koji bi razorio sve ono na čemu stoji ova državna zajednica, izjavio je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Strahinja Bašević.

Bašević je naglasio da to što oni uporno guraju neustavnost, nelegitimnost i opštu lakrdiju kao obilježja puta u bolju budućnost i to nameću kao ispravno tumačenje – uopšte ne znači da već umorna i politički oboljela BiH koju predugo drže kao zamorče u svojim nebuloznim eksperimentima može preživjeti operaciju u koju su krenuli, ne uzimajući u obzir šta je to tkivo koje je drži u ovom obliku.

“Ako kreneš da radiš bilo šta u BiH, a pritom zanemariš njen Ustav, Dejtonski sporazum i nadležnosti izvršnih i zakonodavnih organa, onda u startu moraš biti svjestan da sve to činiš na njenu štetu, pa ne bi bilo na odmet da o tome na vrijeme razmisle sve vedete političkog Sarajeva koje se istovremeno u nju zaklinju i saučestvuju u njenom rušenju”- naveo je Bašević.

On je istakao do ovo nije ni molba, a ni savjet, jer teško je posavjetovati nekoga ko je odavno navikao da više vjeruje svakom trećerazrednom stranom diplomati nego svojim očima, ali jeste jasna poruka da Republika Srpska i srpski narod neće trpjeti zulum i otimačinu niti prihvatiti išta manje od onoga što joj garantuju ustavna rješenja i Dejtonski sporazum.

“Zato svi moraju znati da je pokušaj razvlašćivanja Srpske uzaludan posao i iscrpljivanje ove državne zajednice, koju u životu može ostaviti samo unutrašnji dijalog njenih naroda u formatu u kojem neće biti stolice za nadobudne i nedobronamjerne strance koji BiH tretiraju kao zaostalu koloniju i nedonošče. Republika Srpska to nije i nikada neće ni biti”- poručio je Bašević.

Ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Milošu Lukiću okončano je juče bez jasnog stava da li će biti nastavljeno 30. januara jer je Dodikova odbrana zatražila izuzeće postupajućeg sudije Mirsada Strike i još sedam sudija Suda BiH.

Dodik se prvi put obratio u sudnici i istakao da je riječ o političkom postupku, da je poštovao Ustav Republike Srpske, Dejtonski sporazum i Ustav BiH. “Ovo je silovanje prava i inkvizicija”, ocijenio je Dodik.

Izvor: SRNA