Kusturica: Da je Bergman živ, bio bi na Kustendorfu (VIDEO)

Sve je spremno za 17.”Kustendorf”

23.01.2024.
Šta god bilo sa svjetskim filmom, najbolji svjetski autori imaće na „Kustendorfu“ svoje udomljenje i ovaj festival će postojati barem kao pregled najvećih autorskih dostignuća. Mislim da je Bergman živ, da bi bio ovdje. Da je Breson živ, bio bi ovdje. Svi bi oni ovdje stizali, kao što to čine Farhadi, Garone, Sorentino, rekao je reditelj Emir Kusturica.
Kusturica je uoči otvaranja 17. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“ u Drvengradu, istakao da je najvažnije bilo da se napravi selo.
„Ono nije samo očuvanje identiteta arhitekture ovoga naroda nego je očuvanje onoga što vrijedi, što smo mi u periodu crnog talasa ili u zlatnom periodu zabavnog filma napravili u bivšoj Jugoslaviji, uglavnom u Srbiji i time postavili standard koji je mjeriv sa svim onim što se dešava u čitavom svijetu. Mi smo u međuvremenu izgubili taj status. Pravimo filmove koji su, kako je pokojni Šibo Krvavac govorio, trkopiš filmovi, koji se prave samo da bi bili napravljeni, a ne da bi sadržajno i formalno odgovorili vremenu u kome živimo”- rekao je Kusturica.
Osnivač „Kustendorfa“ podsetio je da na festivalu tokom proteklih godina nije bilo mnogo srpskih filmova.
Cijelu izjavu pogledjate u prilogu:

Izvor: Sputnik