Počinje anketiranje građana

Statistički podaci o prihodima i uslovima života

20.05.2023.

Više od 3.000 domaćinstava u Republici Srpskoj od danas će biti anketirano o prihodima i uslovima života.

“Anketa o prihodima i uslovima života realizuje se s ciljem prikupljanja podataka o prihodima, siromaštvu, socijalnoj isključenosti, materijalnoj deprivaciji, socio-ekonomskim karakteristikama pojedinaca i uslovima života stanovnika” – saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Takođe navode da će podaci biti korišteni za dobijanje glavnih socijalnih indikatora u Srpskoj, a anketu će na terenu sprovoditi akreditovani i obučeni anketari Zavoda.

“Prikupljeni podaci o domaćinstvima smatraće se strogo povjerljivim i  koristiti će se isključivo za statističke i naučne analize, u skladu sa Zakonom o statistici Republike Srpske” – navodi se u saopštenju.

Republički zavod za statistiku poziva domaćinstva koja su izabrana slučajnim odabirom da prihvate saradnju, te daju odgovore ovlaštenim anketarima Zavoda i tako doprinesu uspjehu istraživanja i kvalitetu rezultata.

Anketiranje građana biće i u drugom entitetu, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH, navodeći da bi podaci trebali biti poznati do kraja jula.

“Riječ je o ponovljenom anketiranju domaćinstava iz slučajno odabranog uzorka od prošle godine zbog praćenja promjena nastalih u jednom domaćinstvu između dva talasa anketiranja”- saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.