Najbolji pokazatelj odnosa Federacije prema Srbima (FOTO)

Iz Srpske morali otići u Sarajevo da urede pravoslavno groblje

24.10.2023.

Danas su pripadnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Komunalno preduzeće “Rad” iz Istočnog Sarajeva uredili staro pravoslavno groblje kod zgrade Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu.

“Kakav odnos imaju vlasti u Sarajevu prema Srbima i našim svetinjama najbolje se vidi po tome koliko je groblje bilo zapušteno i devastirano” – ističu u Odboru za prava Srba u FBiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, nedavno je nakon sramnog ročišta obišao i staro pravoslavno groblje u neposrednoj blizini zgrade Suda BiH.

On je razgovarao sa jednim od okupljenih građana koji mu je rekao da je groblje oskrnavljeno.

Tada je Dodik rekao da će se pozabaviti tim pitanjem, te rekao da je u zgradi Suda BiH tokom proteklog rata buo logor. Riječ je o nekadašnjoj kasarni JNA Viktor Bubanj.

Komunalne službe, namjerno ili već iz navike zaobilaze pravoslavna groblja u Sarajevu. Spomenici su često kao i pravoslavne crkve na udaru vandala. Federalna policija osim izdatog saopštenja, počinioce nikada nenađu ili iako se zadesi neki duševni pacijent, kao što je to slučaj sa vandalskim činom na Pofalićima, proces se ne dovede do kraja.

I tu nije kraj. U Sarajevu se intezivno radi i na izmještanju srpskih grobova, kako bi se trajno izbrisalo ono što sarajevska poltika želi da nametne, a to je da je Sarajevo uvijek bilo većinski muslimansko, a sada bošnjačko, što nije tačno. Činjenica je da je Sarajevo bio drugi grad u bivšoj Jugoslaviji sa većinskim srpskim stanovništvom.

Srpski mediji su ukazivali i da se na groblju “Bare” obilježavaju srpski grobovi i iskopavaju kosti. Iz uprave su to demantovali i navodili da iskopavaju samo one čiji potomci više ne plaćaju zakupninu, a da su to “slučajno” većinski srpski grobovi. Potomci obilježenih grobova su to demantovali sa uplatnicama i dokazima koje su objelodanili javno, pa se sa tom praksom stalo.

Ipak, grobovi srpski su zapušteni i zanemareni, pa službe iz Republike Srpske uvode praksu da dolaze i da održavaju vijekovne spomenike srpskog postojanja u Sarajevu.