Dodik: Borim se za državu Republiku Srpsku (VIDEO)

Dan Republike nije ukinut

10.06.2024.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u intervjuu za RTRS da 9. januar kao Dan Republike neće biti ukinut, jer se tim praznikom slavi nastanak Srpske i tako će biti i ubuduće.

Dodik je podsjetio da je to definisano i Deklaracijom o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda, koja je usvojena u Beogradu na Svesrpskom saboru.

“Činjenica da smo usvojili sve članove ove deklaracije govori o tome koliko smo se spremali za ovo” – dodaje Dodik.

On je naveo da su na Saboru, pored postojećih obilježja, donesena i nova poput Dana državnosti i da je zaključeno da se, kao i u Srbiji Sretenje – 15. februar, i u Srpskoj obilježi kao Dan državnosti.

Dodik je istakao da Republika Srpska ima pravo na to i da nije jedina koja ima više datuma za obilježavanje nacionalnih i državnih praznika. On naglašava da oni koji to pokušavaju tumačiti drugačije ne poznaju Zakon o praznicima.

“Ovu deklaraciju su usvojile vlade Srpske i Srbije, dogovorili smo se i da vaučeri turistički, koji važe u Srbiji, važe i u Srpskoj i obrnuto. Svašta smo dogovorili, ali vidite da sve pada u sjendu kada neki opozicioni političar shvati nešto kako on želi” – ističe Dodik.

Izvor: RTRS