Petrovićeva pomjera novinarske granice (VIDEO)

Darinka Petrović najbolji ambasador Srpske u Rusiji

14.05.2024.

Najpoznatija novinarka iz Srpske u Rusiji Darinka Petrović izvještavala je javnost u Srpskoj i regiona o inauguraciji ruskog predsjednika Vladimira Putina. Njeno izvještavanje iz Rusije i razgovori sa najvišim ruskim zvaničnicima već odavno je ovu mladu, talentovanu i uspješnu novinarku pozicioniralo u medijskom prostoru u Rusiji.

Darinka Petrović uradila je i ekskluzivni razgovor za ATV sa prvim čovjekom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim. Taj razgovor i poruke koje je Lavrov poslao odjeknule su u čitavom svijetu, a prenosili su svijetski mediji.

Zbog elekventnosti, profesionalizma i jasnog stava po pitanjima koja se tiču Republike Srpske, Balkana, Rusije, Evrope, Zapada pozvana je da gostuje na državnoj televiziji “Krim 24” gdje je govorila o istorijskim činjenicama i strani istorije koju politički zapad želi da prekroji.

“Kolege sa državnog tv-kanala Krim 24 (koji je u sastavu državne korporacije Rusija 24) su me pozvali da govorim o situaciji u Republici Srpskoj, BiH, Srbiji i regionu Balkana. Takođe, zanimalo ih je kako je bilo izvještavati iz Donbasa, koliko je ljudima kod nas zanimljivo da prate situaciju u Rusiji, kako je bilo postaviti pitanje Vladimiru Putinu i pratiti njegovu inauguracii. Bilo je riječi i o sve češćim i ozbiljnijim pokušajima prekrajanja istorije od strane Zapada, ali i kulturi sjećanja na žrtve naših predaka, važnosti kulture pamćenja na zajedničku pobjedu u Drugom svjetskom ratuizjavila je Darinka Petrov”- izjavila je Darinka Petrović za 369 portal.

U prilogu donosimo dijelove emisije koje su nam ekskluzivno ustupljene:

Konflikt i sukob u Donbasu sličan je raspadu bivše Jugoslavije 1991. godine.

“Znate kako je počeo sukob u bivšoj Jugoslaviji. Srbi su željeli da ostanu u državi koja se zvala Jugoslavija, a drugi nisu. Hrvatska je odlučila da napusti zajedničku državu, Slovenija se prilično mirno odvojila. Sa Bosnom i Hercegovinom jednostavno nije uspjelo, jer je to bila Jugoslavija u malom. Srbi su samo željeli da se pridruže Srbiji, mislim da je isto bilo i u Donbasu, u DNR i LNR. Samo su ljudi želeli da žive sa svojima”- rekla je Darinka Petrović.

Srbi slave praznik 9. maja i ne zaboravljaju podvig sovjetskih vojnika tokom Drugi svjetskog rata.

„Ovo je naš zajednički praznik, slavimo zajedno. Mi u ne tako velikim razmjerama kao u Rusiji. Mi u malim gradovima dostojanstveno slavimo, sjećali smo se predaka, sjećali se žrtava, sjećali se onih koji su izvojevali slobodu i koji su ne samo oslobodili Balkan, Srbiju, Republiku Srpsku, već i šire“, rekao je Petrovićeva.

U svijetu pokušavaju da naprave” reviziju ” istorije.

To se, prije svega, odnosi na rezultate Drugog svjetskog rata, ističe Darinka Petrović.

“Ako biste prije 30 godina u Francuskoj pitali ljude:” ko je oslobodio Evropu i ko je ušao u Berlin?, rekli bi vam: “SSSR, Crvena armija”. Da je ta ista anketa obavljena danas, to bi bilo: “Francuska, Amerikanci, Britanija”. Ali, Srbija i Republika Srpska odlično pamte ko je to bio”.- rekla je Petrović.

„U najtežim vremenima bili smo zajedno“: dopisnik Darinka Petrović o rusko-srpskim odnosima

Narod Srbije cijeni bliske odnose sa Rusijom i zahvaljuje Rusima na pomoći u najtežim periodima istorije, rekla je specijalni dopisnik ATV kanala iz Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) Darinka Petrović.

„U najtežim vremenima kada smo bili zajedno, sjećamo se kako je počelo sa Prvim svjetskim ratom, sjećamo se ovoga i zahvaljujući Rusima, kako je sve dobro ispalo. Da se ​​podsjetimo ko je oslobodio Beograd u Drugom svjetskom ratu i tako dalje. Dakle, mislim da ne samo Srbi, već i Evropska unija, cijela Evropa treba da kaže „hvala za slobodu“ Rusima“- izjavila je Petrović.