Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali plan za Srebrenicu

Generalna skupština o spornoj u Srebrenici rezoluciji 23.maja

15.05.2024.

 Sjednica Generalne skupštine UN na kojoj bi trebalo da bude razmatrana rezolucija o Srebrenici biće održana u četvrtak, 23. maja, objavljeno na stranici Generalne skupštine UN.

Poslije više odgađanja, sporna rezolucija bi trebalo da se nađe na dnevnom redu Generalne skupštine UN na sjedinci 23. maja koja će biti održana od 10.00 do 13.00 časova po lokalnom vremenu, odnosno od 16.00 do 19.00 časova po srednjoevropskom.

Istovremno, nastavlja se diplomatska borba Srbije i Republike Srpske da Generlana skupština UN ne usvoji rezoluciju u kojoj se zločin u Srebrenici naziva genocidom.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, na čijem čelu je bio vodeći izraelski istoričar i stručnjak za Holokaust Gideon Grajf, zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte. Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici niti na bilo kom drugom mjestu.

Bošnjački dio misije BiH pri UN samostalno, bez odluke Predsjedništa BiH, uz sponzorstvo NJemačke, priprema novu rezoluciji o Srebrenici koja bi trebalo da bude predstavljena na sjednici Generalne skupštine UN.

Ta rezolucija, između ostalog, predviđa da 11. jul postane “međunarodni dan sjećanja na genocid”, osudu “negiranje genocida” i zahtijeva da se kroz “obrazovni sistem na ovaj način govori o zločinu”.

Rezolucije Geenralne skupštine UN nisu obavezujuće.

Glasanje u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrenici prvi put je trebalo da bude održano 2. maja, ali je odgođeno.

Tada je objavljeno na sajtu UN da je tekst rezolucije o Srebrenici, čiji su pokrovitelji NJemačka i Ruanda, sporan i da su u toku pregovori o nacrtu.

Izvor: SRNA