Ratni ljiljani i "Srbe na Vrbe" poruke koje stižu Srbima iz multikulturalnog Sarajeva

Kakve poruke šalje multikulturalno Sarajevo

24.08.2023.

Vandalski ispisana tabla istine sa ratnim pokličima, imenima nepresuđenih ratnih zločinaca i majica “hrvatskog” člana BH Predsjedništva i njegovog šefa kabineta sa ratnim ljiljanima, poruka je jasana Srbima da političko i nepolitičko Sarajevo čekaju, kako kažu, drugo polivrijeme.

Gotovo punih 28 godina nakon završetka oružanog sukoba u BiH u navodno multietničkom Sarajevu uveliko se budi “ratni ljiljan”, koji je od 1992. do kraja 1995. godine za Srbe značio stradanje i smrt. Taj simbol je istog dana osvanuo na tabli dobrodošlice u grad Istočno Sarajevo i na majici aktuelnog Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i u trenutku sve većih tenzija na globalnom nivou može predstavljati samo zlokobnu poruku srpskom narodu u BiH – poruka je prvog čovjeka Istočnog Sarajeva.

“Iako ljiljan na Komšićevoj majici nije praćen dobro poznatim porukama mržnje od kojih se ledi krv u venama poput “Srbe na Vrbe”, kao što je onaj na tabli dobrodošlice u Istočno Sarajevo, vjerujem da tu suštinski nema nikakve razlike kada je riječ o namjeri prema Srbima i Republici Srpskoj. Jedina je razlika što Komšić, za razliku od neznanog sarajevskog junaka koji šara po saobraćajnom znaku, zbog funkcije koju obavlja ipak nije mogao tako otvoreno da nam poruči da odemo iz BiH ako nam se ne sviđa njihova laž koju godinama prodaju za istinu. Ali, od tih jezivih poruka ima i neka korist – pokazuju šta bi bilo sa nama Srbima u ovakvoj BiH da nemamo Republiku Srpsku i svoje institucije. Ne bi nas ni bilo. Barem ne ovdje, gdje smo vijekovima svoji na svome. Zato je ključno čuvati Republiku Srpsku, njene nadležnosti i institucije. U ovakvim okolnostima to nije lako, ali uspjećemo. Kada su uspjeli naši prethodnici u teškim vremenima od 1992. godine, uspjeće i ova generacija. A Komšić neka nastavi da nosi ljiljane i ako želi redovno putuje u Ukrajinu da se pokloni novom svjetskom fašizmu, kad već nije dobrodošao u više od pola zemlje koju bi trebalo da predstavlja, niti među narod koji navodno predstavlja” – kaže za 369portal Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Ono što je ključno sada, a i prije i ubuduće, jedinstvo i srpska nenaivnost da nas mogu posvađati, kao što to rade, nudeći opoziciji šargarepu. Neće je nikada dobiti, ali ista je poruka na komšićevoj majici i ona ispisana na Tabli istine “Srbe na Vrbe” i poziciji i opoziciji, i njihovoj djeci. Dužni smo to znati zbog “Novog zejtilnika” i svih onih grobova širom Srpske. A, najbolje to znaju u Istočnom Sarajevu, nažalost.

 

Zanimljivo da je ratnu zastavu u noćnom vozu obukao samo Željko Komšić i njegov šef kabineta Ferid Musić, a da je najekstremniji Bošnjak ostao u zelenoj majici sa grbom BiH. Možda je i to poruku bošnjačkog člana da BiH treba sva da je zelena ili je samo i on obukao uniformu OS BiH koje, po svemu sudeći, Bošnjaci hoće da prisvoje. Željko Komšić koji zahvaljujući bošnjačkim glasovima “predstavlja” Hrvate i kojem je normalno da okači ratnu zastavu, doduše, u privatnoj posjeti, jer je on Sarajevski zlatni ljiljan.

“Posjeta Denisa Bećirovića i  Željka Komšića je privatna i predstavlja politiku dva bošnjačka člana BH Predsjedništva i samim tim predstavljaju manji dio BiH koji misle kao oni. Majice sa ljiljanima su poruka Srbima da se nikad ne smiju opustiti i ugroziti opstanak Republike Srpske, jer bi u suprotnom prošli kao Rusi u Dombasu” – kaže za 369portal Miroslav Vujičić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Ni ministri u Savjetu ministara BiH nisu prećutali na ispade dva člana BH Predsjedništva. Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić ocijenio je da uvredljivi natpisi na tabli dobrodošlice u Istočno Sarajevo predstavljaju potvrdu nastavka politike tenzija i pozvao političare da pozovu na dogovor kao što to radi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac istakao je da se privatni pohod Denisa Bećirovića i Željka Komšića u Kijev svodi isključivo na politikanstvo i samopromociju dvojice populista, koji su u vječnoj potrebi da se pokažu kao falsifikatori činjeničnog stanja u BiH.

“Posebno je gadljivo njihovo pojavljivanje sa obilježjima tzv. Armije RBiH. No, mi smo razumjeli poruku. Želim da vjerujem da će i “dušebrižnici” za BiH razumjeti poruku da u političkom životu i sistemu u BiH i dalje postoje oni koji imaju militantne namjere i stavove. Takve namjere uvijek dolaze iz FBiH. Postavlja se pitanje koga Bećirović i Komšić predstavljaju u Ukrajini? Čije interese zastupaju u Kijevu? Kada bi čovjek dobro razmislio, ne bi se moglo reći čak ni da predstavljaju FBiH, a kamoli da predstavljaju BiH i da u ime BiH iznose bilo kakve stavove” – objavio je Košarac na Instagramu.

” Očigledno je da tenzije imaju plodno tlo u BiH, više puta sam upozorio da dizanje nacionalnih tenzija neće donijeti ničemu dobrom. Niko ovdje ne želi sukobe, barem ja nisam upoznao nijednog političara da ih želi, makar preda mnom to ne pokazuju. Očekujem da političari, koji predstavljaju konstitutivne narode u BiH, rade na spuštanju tenzija, te apelujem da pozovu na dijalog, mir, stabilnost i dogovor jer oni nemaju alternativu. To je upravo ono što radi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik” -rekao je Nešić u Istočnom Sarajevu.

Da sarajevski političari samo znaju da “vladaju” pod nacionalnim tenzijama pokazali su godinama, a i decenijama unazad. Ove poruke nisu jedine koje su osvanjavale u Sarajevu, FBiH i van njenih granica, uvrijedljivih i prijetećih ima u multikulturalnom Sarajevu i na to nikao ne reaguje, pa čak ni “građanska” gradonačelnica koja na sve i svašta reaguje. Ali nije ni čudo, jer kako će objasniti da je Tablu istine o progonu 157 000 sarajevskih Srba išvrljao sa ratnim porukama i ispisanim imenima ratnik zločinaca “građanin”, jer za gradonačelnicu građani su samo oni koji su pobijeni u Sarajevu samo za to što su bili Srbi, ali da ne dižemo više istinske i nacionalne tenzije.