Da li će izbor ministra podijeliti istok i zapad?

Koliko je Istočno Sarajevo bitno Banjaluci?

19.05.2023.

U Istočnom Sarajevu sa pažnjom se iščekivala jučerašnja sjednica Savjeta ministara BiH, a sa još većom pažnjom današnja sjednica Izvršnog odbora SNSD-a. Ko će dobiti jedno od najvažnijih pozicija u Savjetu ministara BiH, istok ili zapad, pitanje je još bez odgovora? 

Za građane Istočnog Sarajeva, pozicija i nije najbitnija, ali jeste odnos Banjaluke i Istočnog Sarajeva. Jaz koji je utihnuo između kompasna dva dijela Srpske posljednjih desetak, pa možda i petnaestak godina, nažalost ponovo se stvara. Odnos zapad i istoka, baš kao na svijetskom nivou, počeo je da se oslikava i na Srpsku. Činjenica da se Istočno Sarajevo razvija, doduše samo neke od njenih šest opština i to one koje bez obzira na stranačku pripadnost imaju sposobne načelnike. Činjenica je i to da taj razvoj podržava samo jedan čovjek, predsjednik Republike Srpske. Sve što je Milorad Dodik obećao SNSD-ovim, ali i SDS-ovim funkcionerima bilo je ispunjeno preko programa Vlade Republike Srpske. Ipak, iz Banjaluke, za razvoj Istočnog Sarajeva, nije sve išlo glatko i na pismeni zahtjev, već je moralo da se “igra” i gluvih telefona. Ipak, to glasači nisu znali, pa su svoje povjerenje, kao i posljednih nekoliko izbornih procesa dali SNSD-u i njihovim kandidatima za najvažnije funkcije. Ne treba biti skroman i reći da je istok, zajedno sa jugom Srpske, izuzimajući dobojsku regiju, ponovo spasio banjalučki krah. SNSD-ovci u Istočnom Sarajevu slavili su pobjedu  nad dvojicom lidera na domaćem terenu SDS-ovim Mirkom Šarovićem i DNS-ovim Nenadom Nešićem. Ipak, za tu pobjedu nisu dobili ništa, a da li će, baš kao u ” Đekni ” još se ne zna?

Sadašnji ministar finansija u Savjetu ministara Zoran Tegeltija na toj funkciji do 14. juna i nije toliko hitno da se nađe novi kandidat za tu poziciju. Sada smo pokrenuli naš mehanizam aktivnosti razgovora oko toga na koji način ćemo doći do imena. Na svu sreću, SNSD je snažna politička partija, a time i kadrovska, te imamo između tri i pet ljudi koji bi u ovom trenutku mogli da obavljaju tu dužnost bez ikakvih oklijevanja. Nije hitno u tom pogledu, tek smo počeli da pričamo. To pitanje treba da razmatramo na najvišem nivou SNSD-a, ali ćemo razgovarati i sa našim gradskim organizacijama, odakle dolaze kandidati “- rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Sa Gradskim odborom iz Istočnog Sarajeva sve se zna. Njihov najbolji kandidat je magistar ekonomskih nauka i aktuelni gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić. Ćosić je baš kao i Milorad Dodik, na Sarajevsko-romanijskoj regiji osvojio više od 60 odsto povjerenja građana na opštim izborima, ali i na prethodnim lokalnim. SNSD-ovci sa Sarajevsko-romanijske regije zamjeraju što Istočno Sarajevo već u drugom mandatu nema ministra u Vladi Republike Srpske. Ističu i da nemaju ni u Savjetu ministara BiH, jer aktuelni ministri Staša Košarac i Nenad Nešić nisu njihovi prijedlozi, već politički izabranici vrha stranke, o čemu su nedavno i javno govorili. Njihov jasan stav naišao je na razumjevanje lidera stranke, dok su drugi koristili to za pobunu u stranci i to oni koji su za razliku od SNSD-a iz Istočnog Sarajeva iza sebe imali izborni poraz u svojim opštinskim i gradskim odborima. Prvi čovjek SNSD-a sa Sarajevsko-romanijske regije spušta loptu i ne favorizuje se za funkciju ministra u Sarajevu. Ljubiša Ćosić pere ruke od bilo kakvih trzavica u stranci i za sada se drži isključivo onoga što mu je narod dao, a o zaslugama u stranci ne govori.

“Svakako da mi stavljanje u kontekst mogućeg obavljanja tako važnih funkcija imponuje i predstavlja svojevrsnu potvrdu dobrog dosadašnjeg rada, ali želim da kažem da su moje opredjeljenje i dalje grad Istočno Sarajevo i svi naši ljudi. To sam rekao i prošle godine, kada je objavljena kandidatura za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, i tu se ništa nije promijenilo. Naravno, o tome sam razgovarao i sa predsjednikom Miloradom Dodikom, koji od svih nas možda i najbolje razumije šta znači upravljati procesima i koliko je važno održati kontinuitet u pogledu razvojnih projekata u jednoj zajednici. Kao predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Istočno Sarajevo smatram da, pored fantastičnih rezultata koje godinama ostvarujemo na izborima, imamo kvalitetan kadar i da obavljamo najodgovornije pozicije, što će pokazati vrijeme koje je pred nama”- rekao je Ljubiša Ćosić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Istočno Sarajevo i aktueleni gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Na području Sarajevsko-romanijeske regije sve glasnije se čuje da ovako miran stav ne podržavaju ni članovi strane, ali ni građani. Članovi SNSD još su poslušni gradskim stranačkim funkcionerima, ali tinja nezadovoljstvo istoka od strane banjalučkog zapada. Ništa manje kivni nisu ni građani, glasači. Što se tiče građana, nestranačkih, već odavno zamijeraju to što bilo koja struktura koja čini vlast na BH nivou, sa sobom vodi cijelu, kako narod kaže svitu i da mjesta za građane iz Istočnog Sarajeva u BH zajedničkim institucijama  sve je manje. Nije im jasno zašto su vozači, sekretarice, spremačice i kafe kuvarice koji dolaze sa zapada Srpske vrijedniji čak i od svojih stranačkih kolega bilo iz SNSD-a sad, ali i iz SDS-a, PDP-a do skoro.  U Vladi Srpske sa istoka nikoga i nema. Sve podsjeća na one nemile scene s kraja devedesetih kad su sve institucije iz tada Srpskog Sarajeva “odvučene” u Banjaluku i kada se stvorio najveći jaz između srpskog naroda u Republici Srpskoj od kog mnogi misle da se još nismo oporavili, a da i nećemo, jer borba zapada prema istoku još traje, baš kao i na globalnom nivou.

Autor: Sonja Danojlić Jovanović