Održana 12. međunarodna konferencija - Teslina naučna fondacija

Njujork “U duhu Tesle”

14.01.2024.

U Njujorku je održana 12. međunarodna konferencija “U duhu Tesle” na kojoj su učešće uzeli mnogi ugledni naučni radnici, stručnjaci, privrednici, novinari, umjetnici, glumci i književnici iz cijelog svijeta.

“Konferencija je održana juče u hotelu “Njujorker” na Menhetnu u organizaciji Tesline naučne fondacije Amerike i Srbije, a potom je u Srpskom klubu organizovan umjetnički performans sa stvaraocima srpskog porijekla” – saopšteno je iz ove fondacije.

Tokom konferencije dodijeljene su zahvalnice, medalje i “Tesla spirit avord” zaslužnim organizacijama i pojedincima koji su tokom prethodne godine promovisali ime i djelo Nikole Tesle i ime Teslinog naroda.

Prestižne nagrade “Tesla spirit avord” dobili su klubovi Nikola Tesla u San Dijegu i Detroitu, Nada Martinović, Vjera Mujović, Đorđe N. Koldžić, novinar Marina Bulatović, Škola “Banović Strahinja” iz Beograda i Rada Komazec.

Osnivač i predsjednik Tesline naučne fondacije iz Amerike Nikola Ločar rekao je da su do sada postavljene 32 Tesline biste širom svijeta, a posljednja na Solt Lejk komjuniti koledžu u Americi.

“Najviše smo ponosni što su se Tesla biste našle na Tehničkom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, hotelu `Njujorker` jer je Tesla tu živeo od 1933. do 1943. godine, na Franklin institutu u Americi i Srpskoj kulturnoj bašti u Rokfelerovom parku u Klivlendu”- rekao je Lončar.

Iz Tesline naučne fondacije ističu da im je posebno važan projekat veb platforma Tesla klubova i Teslinog naroda, koja je okupila stručnjake i promotere kulturne baštine u vezi sa Teslinim likom i djelom iz cijelog sveta, a na kojoj će se naći obiman materijal sa temom Tesle i njegovog naroda.

Pokrovitelji konferencije “U duhu Tesle” bili su izvršni direktor Tesline naučne fondacije Amerike Ešli Redfern i Generalni konzulat Srbije u Njujorku.

Izvor: SRNA