Hrizostom: Ovo je veliko čudo da se u jednom Sarajevu obnavlja crkva Božija

Osveštan obnovljeni ikonostas u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu

19.11.2023.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao je obnovljeni ikonostas u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, nakon čega je služio Svetu arhijerejsku liturgiju.
Osveštenjem ikonostasa završena je jedna od najznačajnijih etapa u vraćanju prvobitne ljepote i autentičnog sjaja Saborne crkve.

Mitropolit je u besjedi rekao da je obnavljanje ikonostasa istorijski događaj za ovaj hram, te početak duhovnog i moralnog obnavljanja srpskog naroda.

“Neka je slava Bogu za ovo veliko djelo obnove, ovo veliko čudo, da se u jednom Sarajevu obnavlja crkva Božija i da svijetli svima, ljudima koji dolaze, prolaze i ulaze u ovaj sveti hram, a najviše onima koji se ovdje mole Bogu”- istakao je mitropolit Hrizostom.

Prema njegovim riječima, obnova hrama, koja je bila postepena i lagana, veličanstvena je koliko i njegova izgradnja.

“Bog nas je blagoslovio da privedemo kraju obnovu, ali to još nije kraj. Ovo je možda i početak svih onih radova koje treba da uradimo, a to je da obnovimo sami sebe, da obnovimo srpski narod duhovno, moralno i u svakom pogledu”- naglasio je mitropolit.

To je, kako je naveo, zadatak od Boga da se uloži trud na putu duhovne i nacionalne obnove srpskog naroda.

Mitropolit Hrizostom je zahvalio sveštenstvu Saborne crkve, sadašnje i onima koji su ranije obavljali službu u hramu, kao i učesnicima Petog horskog festivala “Dani `Sloge`”, koji su svojim pjevanjem uljepšali Svetu arhijerejsku liturgiju.

U Sabornoj crkvi sinoć je održan Peti horski festival “Dani `Sloge`” kojem su prisustvovali mitropolit Hrizostom i ambasador Ruske Federacije Igor Kalabuhov.

Horski festival organizovan je povodom obnavljanja Saborne crkve, a na njemu su nastupili Srpsko crkveno pjevačko društvo “Sveti Andrej Kritski” iz Laktaša, Crkveni hor “Sveti novomučenik Stanko” iz Nikšića, te Pjevačko društvo “Prepodobni Rafailo Banatski” iz Zrenjanina.

Nastupao je i Kamerni hor Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Hor “Pobratimstvo” iz Foče i sarajevska “Sloga”.

Izvor: SRNA