Pogledajte kako se Peskov obratio najpoznatijoj novinarki u Rusiji iz Republike Srpske i šta je rekao za Srpsku (VIDEO/FOTO)

Peskova oduševio ponovni susret sa novinarkom iz Srpske Darinkom Petrović

10.03.2024.

Novinarka Darinka Petrović već je postala prepoznatljivo lice iz Republike Srpske u Rusiji.

Pozavidjeli bi joj na tome mnogi, a pogotovo diplomate koje Srpsku predstavljaju ili su predstavljali u Rusiji. Ipak, njih se od postojanja Republike Srpske dosta izmjenilo, ali niko, čini se, nije ostavio utisak na najviše ruske zvaničnike, kao novinarka Darinka Petrović.

Za nepune dvije godine, koliko je puta otišla u Rusiju da izvještava, otvorila je vrata Srpskoj u Moskvi, ali i Rusiji u Srpskoj sa svojim pričama iz Donbasa do eksluzivnih razgovora sa najvišim zvaničnicima Rusije.

Po povratku iz Rusije, sa 369portalom podijelila je svoje bogato iskustvo, ali na svoj prepoznatljivi skoman način.

“Meni je uvijek zadovoljstvo putovati u Rusiju, razgovarati sa Rusima i stvarati rusko-srpske veze na bilo kojem nivou. Ovoga puta sam prisustvovala obraćanju Vladimira Putina Federalnoj skupštini, odnosno poslanicima Državne dume i Savjetu Federacije 29. februara, a nakon toga je uslijedilo učestvovanje i praćenje glavnih događaja Svjetskog omladinskog festivala u Sočiju. Pratiti uživo obraćanje Putina Federalnoj skupštini i naći se na događaju, u kojeg su u tom trenutku, uprte oči cijelog svijeta, zaista ima svoju težinu. Ruski predsjednik je u svom maratonskom govoru demostrirao svu snagu i potencijal Ruske Federacije i to u trenutku kada protiv nje de fakto ratuje Sjeveroatlantski savez i čitav zapadni svijet” – izjavila je za 369portal Darinka Petrović.

Iz Federalne skupštine, iz Moskve, na poziv organizatora, otišla je u Soči na Svjetski festival mladih. Upravo tamo bio je i sami politički vrh Ruske Fedracije.

“Što se tiče Svjetskog festivala mladih na njemu je u praksi pokazana perfektna organizacija i da stav o otvorenosti Rusije za saradnju sa svakom zemljom nisu samo prazne riječi. Festival je ugostio oko 20 hiljada učesnika iz 190 zemalja. Radionice, predavanja, naučni skupovi, diskusije sa vodećim ruskim političarima, državnicima i stručnjacima održavale su se u periodu od 1. do 6. marta. Vladimir Putin, Sergej Lavrov, Dmitrij Medevedev, Dmitrij Peskov, Marija Zaharova… “- kaže Petrovićeva.

Najviši odjek iz Sočija bio je, upravo, njen razgovor sa portparolom predsjednika Rusije Vladimira Putina, Dimitrijem Peskovom. Sličan kao i onaj njen razgovor sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije. Ono što je mnogima zapalo za oko, pored perfektnog ruskog jezika, najbolje studentkinje u Banjaluci, jeste njena analiza trenutne svjetske politike sa istorijskim činjenicama. Ipak, Dimitrije Peskov nije odmah odgovorio na upućeno pitanje, već je izrazio veliko oduševljenje kada je čuo, a i vidio ponovo, u Rusiji, prepoznatljivu novinarku iz Republike Srpske. Na Petrovićevu nije ostavio najjači utisak to što joj se Peskov obratio lično i veoma srdačno, kao nekoga, koga dobro poznaje, već ono što je portparol Putina rekao o srpskom narodu i Republici Srpksoj, kao i poruke koje je poslao.

“Posljednjeg dana sa Festivala su stigle i lijepe poruke koju su zaista obradovale Srbe u Republici Srpskoj i Srbiji. Bila mi je čast da postavim pitanje Dmitriju Peskovu, portparolu predsjednika Rusije Vladimira Putina. Veoma je specifično i izazovno razgovarati sa visokim ruskim zvaničnicima, a osjećala sam veliki ponos kada je Peskov pred širokim auditorijumom Srbe nazvao herojskim narodom, posebno naglasivši Srbe iz Republike Sprske”- izjavila je Petrovićeva.

U prilogu donosimo video iz Sočija i razgovor Darinke Petrović i Dimitrija Peskova:

Povezan tekst:

Novinarka iz Republike Srpske postavila pitanje Putinu