Snimanje filma i u Istočnom Sarajevu

Počinje snimanje filma o legendarnom doktoru Lazi

17.05.2024.

U produkciji Olivera Paunovića i “Siti grupe” iz Niša počinje snimanje filma o doktoru Miodragu Laziću, koji je kao hirurg u ratnoj bolnici “Žica” u Blažuju ostavio neizbrisiv trag u Republici Srpskoj.

Film bi trebalo da bude završen sljedeće godine, a opština Istočna Ilidža jedan je od pokrovitelja.

Dokumentarac je naslonjen na knjigu “Dnevnik ratnog hirurga”, a govoriće o požrtvovanom životu doktora Lazića, legendarnog ratnog hirurga koji nije uspio da dobije poslednju bitku, protiv korone, saopšteno je iz opštine Istočna Ilidža.

Scenario i režiju ovog dokumentarnog ostvarenja potpisuje dugogodišnja i puno puta nagrađivana rediteljka Dušica Dejić iz Niša.

Snimanje je organizovano i van granica Srbije, svuda gdje je doktor Lazić radio, a na području opštine Istočna Ilidža planirano je od danas do nedjelje, 19. maja.

Premijera filma u Nišu je planirana 2025. godine, nakon čega bi film premijerno bio prikazan i u Istočnoj Ilidži.

Doktor Miodrag Lazić je tokom devedesetih godina prošlog vijeka bio ratni hirurg dobrovoljac u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj.

Kao hirurg učestvovao je u proboju Koridora 1992. godine, bio je dobrovoljac u ratnoj bolnici “Koran” na Palama i jedan od osnivača bolnice “Žica” u Blažuju, nedaleko od prve linije fronta u Sarajevu.

Doktor Miodrag Lazić preminuo je 14. aprila 2020. godine u Nišu od posljedica virusa korona, a sahranjen je 18. aprila na niškom Novom groblju.