Pretražuje se Borsko jezero

Preokret u potrazi za Dankom

30.03.2024.

Potraga za Dankom Ilić (2) traje već 120 časova, a nakon opsežne pretrage terena oko kuće kod koje je posljednji put viđena, postoje nagađanja da će se potraga prebaciti na područje oko Borskog jezera.

Kako javljaju reporteri Telegrafa sa lica mjesta, za sada ne postoji bilo kakva naznaka koja govori u prilog tome da će se ova nagađanja obistiniti. Međutim, s obzirom na to da je ovo jezero možda i najveća vodena površina na teritoriji borskog okruga sve opcije su moguće.

Borsko jezero duboko i do 52 metara

Borsko jezero je vještačko jezero i nalazi se u podnožju planine Crni vrh blizu Bora. Jezerska voda je prije svega namijenjena pogonima Rudarsko-topioničarskog bazena, ali isto tako i razvoju turizma.

Ovo jezero može zauzimati površinu i do 79 hektara, a zapremina akumulacije je 10,55 miliona kubika. U vrijeme maksimalnog vodostaja u njega staje i do 12.000.000 metara kubnih vode, pa u svojim najdubljim tačkama može da bude duboko i do 52 metara.

Najviši vodostaji su u proljeće, a najniži krajem ljeta i početkom jeseni. Razlika između maksimalnog i minimalnog vodostaja premašuje 10 metara. Ipak, zbog suše jezero trenutno ima veoma nizak vodostaj otkrio je meteorolog Telegrafa Đorđe Đurić.

“Vodostaj jezera je trenutno niži za više desetina metara zbog suše”- kaže Đurić.

On takođe navodi da je voda u ovom jezeru veoma čista, pa je ono i prozirno do dva metara dubine.

Izvor: Telegraf