Škipina: U BiH jedino rješenje je dijalog domaćih političkih predstavnika

Rizik za svaku zemlju je uplitanje stranaca

09.07.2024.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina izjavio je Srni da je rizik za stabilnost regiona, ali i svake suverene zemlje uplitanje stranaca u unutrašnja pitanja, nametanje odluka i narušavanje te njene suverenosti.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejmsa O’Brajena da rizik na Balkanu predstavljaju, kako je rekao, “lokalne bitke” koje prerastaju u politički konflikt i utiču na cijeli region, Škipina je rekao da je podrivanje institucija i funkcionisanje suverenih zemalja demonstrirala Amerika vijekovima, a sada se našao neki O’Brajen da objašnjava kako to čine same zemlje.

“Sada je smislio i da su Srbi najveća prijetnja za sve, i na Kosovu i Metohiji i u Republici Srpskoj. Nije mu problem ni Zukan Helez ni Denis Bećirović, ni sve što su Bošnjaci radili i rade, ni Aljbin Kurti, jer to ne narušava američke interese, ali problem je Republika Srpska koja ne da svoju imovinu i ne da da neki američki kauboj radi šta hoće u BiH”- istakao je Škipina.

Kao što je slagao da su zadovoljni svojim ambasadorom u BiH Majkl Marfijem, rekao je Škipina, tako laže i sve što kaže.

“Moguće da je O’Brajen nervozan što Marfi ide iz BiH pa daje ovakve izjave. Ali, kao što će Marfi otići odavde, tako će proći i O’Brajenovo izmišljanje i neosnovano prebacivanje krivice na druge, a mi ćemo ostati i nastaviti da živimo kao i do sada. Imaćemo i iste probleme koje možemo riješiti samo dogovorom legalno izabranih političkih predstavnika tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta, bez miješanja Amerikanaca ili bilo koga drugog”- naglasio je Škipina.

On je konstatovao da na kraju jedino konstitutivni narodi i mogu donositi odluke koji se tiču BiH, a ne nekakvi strani ambasadori i raznorazni šerifi i kauboji.

SRNA