Bezbjednosna procjena

Sarajevo nije bezbjedno za izraelske fudbalere

23.03.2024.

Utakmicu između reprezentacija BiH i Izraela nije trebalo ni zakazivati ako samo uzmemo u obzir poznati odnos Sarajeva prema sukobu na Bliskom istoku i nasumične podrške koju daju Palestini, stav je stručnjaka za bezbjednost.

Fudbalski susret između BiH i Izraela, koji je trebalo da bude odigran na stadionu “Grbavica” u Sarajevu, bio je najavljen za utorak, ali je iznenada otkazan.

Predsjednik Fudbalskog saveza BiH Vico Zeljković rekao je “Glasu” da je utakmica između BiH i Izraela otkazana jer je procijenjeno da je ona visokog rizika.

“Ta utakmica nema nikakav rezultatski značaj i iz tog razloga je u komunikaciji sa UEFA, ali i sa Fudbalskim savezom Izraela dogovoreno da susret dviju reprezentacija bude otkazan” – rekao je Zeljković.

Na pitanje da li je utakmica otkazana zbog svrstavanja Sarajeva na stranu Palestine u sukobu na Bliskom istoku, Zeljković je naveo da je moguće.

“Ali ne bih ja ulazio sada u te stvari jer mi se držimo ovih fudbalskih okvira” – zaključio je Zeljković.

S druge strane, stručnjaci za bezbjednost navode da je jedini razlog otkazivanja utakmice ništa drugo do podrška Sarajeva narodu Palestine, jer bi, kako kažu, igrači Izraela mogli biti izloženi opasnosti na stadionu u Sarajevu.

“Sve u BiH je poprilično rovito, nestabilno i vezano za dnevnopolitička dešavanja. BiH je podijeljena po nekoliko šavova, odnosno najmanje na onoliko koliko je konstitutivnih naroda. Zbog toga su kulturni, sportski, privredni i svi drugi događaji uvijek pod određenim stepenom tenzija i napetosti” – kazao je “Glasu Srpske” dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci Slobodan Župljanin.

Naglasio je da je o pitanju pomenute utakmice u Sarajevu napravljen propust u samom startu, odnosno da nije trebalo ni da bude zakazana jer su svi ti rizični elementi bili poznati u vrijeme dogovaranja i zakazivanja utakmice.

“Svima je poznato da u BiH ne postoji jedinstven stav u pogledu sukoba na Bliskom istoku između Palestine i Izraela. Samim tim utakmica je problematična sa bezbjednosnog aspekta, a svjedoci smo da čak i ovi domaći događaji te vrste budu uglavnom problematični” – naglasio je Župljanin i dodao da je otkazivanje više nego opravdan potez.

Navodi da je zakazivanjem pa otkazivanjem utakmice u Sarajevu poslata poruka da BiH nije dobro organizovana, da nema jasno izgrađene stavove kako prema ključnim pitanjima na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu.

U lokalnim zajednicama širom FBiH nakon eskalacije sukoba u pojasu Gaze organizovani su skupovi podrške na kojima je iskazana podrška palestinskom narodu u ratu protiv Izraela. Protesti su organizovani pod okriljem Palestinske zajednice u BiH.

GS