JU “Prva osnovna škola” Srebrenica (FOTO)

Šokantna namjera školske uprave

16.03.2024.

Menadžment srebreničke “Prve osnovne škole” poslije velikog interesovanja javnosti o klanjanju bošnjačkih učenika u školi i najave da će se tražiti smjena direktorice, zbog nemara i povrede osjećanja nebošnjačke djece, u Školi su se svi podigli na noge.

Glavni cilj im je da se, kako nam je rečeno, sve što prije zaboravi i da direktorica Snježana Jandrić, inače kadar SNSD (jedne od dvije struje srebreničkog SNSD koja pripada struji Radomira Pavlovića) ostane na rukovodećem mjestu, ali i da se opravda njeno obećanje da će Škola preduzeti određene mjere u skladu sa propisima.

Kako 369portal saznaje odluka uprave Škole je da kazni učenika, ali samo jednog. Saznajemo da je obavljen razgovor sa svim učenicima tog razreda i Uprava je došla do zaključka da treba biti kažnjeno djete koje je slikalo događaj i da je već najavljeno smanjenje vladanja.

369portal kontaktirao je roditelje učenika i rečeno nam je da ima ista saznanja da je donesena skandalozna odluka da se djetetu smanji vladanje, ali da će se tek sve saznati zvanično u ponedjeljak, kada je i zakazan sastanak sa roditeljima.

Na bošnjačkim portalima već je počela hajka na Srbe gdje se pokušava izokrenuti istina, kao i obično, i da se napravi nova nacionalna predstava za međunarodnu publiku. Tako je na jednom sreberničkom portalu osvanuo naslov “Djeca ugoržena, vlaški predstavnici stavljaju mete na čelo.”

Kome je ko stavio mete i na koje čelo, nije u tekstu objašnjeno, jer je tekst preuzet od medija iz Srpske. Bombastični naslovi sa izmišljenim opisom i uvrijedljivim nazivom za Srbe još jednom pokazuje apsurdnost u BiH i nastavak bošnjačke matrice da sve politizuju i na najosjetljivijim pitanjima, pa čak i bez argumenata.

U prilog tome ide i neizostavna reakcija narodnog poslanika SDA u Parlamentu Republike Srpske Ramiza Salkića koji je dešavanje u srebreničkoj Školi nazvao “atak na učenike koji na simboličan način prikazuju molitvu Muslimana i pokušaj  dodatne dehumanizacije učenika Bošnjaka u obrazovnom procesu u entitetu Republike Srpske”.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić poručio je poslaniku SDA u Republike Srpske Ramizu Salkiću da je sramota političke poene prikupljati na djeci.

Kojić je rekao Srni da je Salkić dobro poznat kao majstor spinovanja i okretanja u svoju korist zarad dobijanja glasova na izborima, ali i kao „mrzitelj svega srpskog, osim primanja koja uredno naplaćuje iz sistema Republike Srpske“.

“Prije tri dana na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske Salkić je diskutovao o izučavanju `bosanskog` jezika i dobio je odgovor resornog ministra  i uvidjevši da će se i sam ukopati u blato sopstvenih laži sjeo je vrlo brzo i nije više komentarisao tu temu. Podsjetiću Salkića da se u školskom sistemu Republike Srpske izučava istorija, a ne historija i da tamo pišu činjenice, a to što njemu smeta plan i program to je njegov problem. Da se Salkić pita, u tom programu bi pisala istorija koja bi Srbe etiketirala kao „genocidaše“ i koju bi Bošnjaci i sami mijenjali za nekoliko godina kao što mijenjaju ime svoje nacije. Da se Salkić pita u školskom sistemu Republike Srpske bilo bi manje Srba nego što ih danas ima u Sarajevu, jer je on mrzitelj svega srpskog, osim primanja koja uredno naplaćuje iz sistema Republike Srpske” – izjavio je Kojić.

Kojić je naglasio da Salkić bjesomučno laže kada govori kako muslimanska djeca bivaju prisiljena da učestvuju u nekim aktivnostima tokom Božića i Vaskrsa.

On je Salkiću poručio da se bar potrudi da bošnjačka djeca klanjaju u džamijama, a ne tamo gdje za to nije mjesto, kao neki dan na parkingu, što se moglo gledati na federalnim portalima.

Kojić je naveo da porodice, koje predstavlja, žele Salkiću da poruče da su organizacija čiji su članovi sve srpske majke, supruge, kćeri, sinovi i očevi, onih koje su ubili njegovi sunarodnici na brutalne načine i da iz njegovih usta nikada nisu čuli nijednu poruku saosjećanja.

“Njegova zadojenost je tolika da on govori o tome da mi nosimo teret jer su iz naše organizacije ponikli oni koji su počinili genocid. Ne, Salkiću, mi smo oni iz kojih su ponikli najveći heroji, mi smo oni čije ste očeve, majke, braću i sestre klali i ubijali takvi kao što je, naprimjer, njegov komišija Almir Beganović. Salkić vrijeđa majke ubijene srpske djece i djecu čiji su očevi ubijeni na samom početku rata. Naše majke za njega su niko ni ništa, dok su muslimanske majke samo instrument za dobijanje glasova” – rekao je Kojić, povodom Salkićevi tvrdnji o slučaju klanjanja bošnjačke djece u školi u Srebrenici.

I dok su federalni mediji javno “razapinjali” srpske učenike osnovne škole zbog podizanja legitimnog i neuvredljivog tradicionalnog znaka sa tri prsta nasloveći svoje naslovnice “Četnička poruka učenika u Srebrenici” takođe je ostala ispod tepiha školskih pedagoga. Nažalost politika i profesija prosvjetnih radnika utopila se u lični interes. Po mišljenju stručnjaka to je najviše izraženo u Srebrenici i Sarajevu, ali u Sarajevu, kažu o tome nema ko da priča, jer djece u sarajevskim školama skoro više i da nema.

Povezani tekstovi:

Zbog klanjanja na času oglasila se i direktorica

Djeca na času klanjala u Srebrenici