Tvrdi najveći svjetski stručnjak Еfraim Zurof (VIDEO)

Srebrenica nije genocid

16.04.2024.

Najveći svjetski stručnjak za pitanje genocida, Еfraim Zurof, direktor Centra “Simon Vizental” rekao je na televiziji “N1” da Srebrenica nije genocid, prenose “Novosti”.

Zurof je, komentarišući prijedlog rezolucije o Srebrenici podsjetio je da je, prije svega, izvorna definicija riječi genocid pokušaj da se uništi jedan čitav narod, zbog čega ostaje pri mišljenju “da to nije ono što se desilo u Srebrenici, nego da se tamo desio ratni zločin”.

“Srebrenica nije genocid, takvu rezoluciju guraju pojedine zemlje iz političkih razloga! Isto je i sa Kosovom, ni tamo nije bilo genocida, sve to rade zbog politike”- rekao je, između ostalog, Zurof uključivši se iz Jerusalima.

Podsjetimo, u srijedu će na zatvorenom sastanku u UN biti predstavljen Nacrt rezolucije o Srebrenici kojom se, prema najavama, 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

U nacrtu rezolucije traži se, između ostalog, da se bez rezerve osudi svako poricanje “genocida u Srebrenici” i podstiču članice UN da sačuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovarajuće programe, kako bi se “spriječio revizionizam i genocid u budućnosti”, piše “Radio Slobodna Еvropa”.

O konačnoj rezoluciji o Srebrenici zemlje članice UN mogle bi se izjašnjavati na sjednici Generalne skupštine UN početkom maja.

Izvor: Agencije