Pucaju li koalicije zbog kandidatura?

Šta nas čeka za lokalne izbore u Istočnom Sarajevu

28.04.2024.

Pet mjeseci do lokalnih izbora, a na lokalu uzavrela politička atmosfera. Na nivou BH uzavreo je politički lonac, ali lokalce kao da to baš i ne brine. Počeli su sa matematičkim radnjama i brojkama da se bave. Ono što je zanimljivo da bi zbog te matematike mogle da popucaju i dugogodišnje koalicije.

Prva na redu je, kako sada stvari stoje, paljanska koalicija SNSD – DEMOS. Obje stranke žele da imaju svog kandidata na izborima. Dejan Kojić, direktor paljanskog Vodovoda, već odavno je najavljen da će biti DEMOS-ov kandidat za načelnika opštine. To se baš nije dopalo SNSD-u, jer kao vodeća stranka u Palama, ne žele da izgube načelničku poziciju, pa mnogi prognoziraju da bi koalicija između ove dvije stranke, uskoro mogla i pući. Još nije najjasnije ko bi mogao da bude kandidat ispred SNSD-a. Bošku Jugoviću, aktulenom načelniku bio bi to treći mandat, ali se spominje i ime Damjana Škipine, aktuelnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske i v.d.direktora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. Opozicija u Palama, SDS i PDP, za sada nema svog kandidata, jer ne mogu da se dogovore između sebe da li da podrže DEMOS-ovog Dejana Kojića ili da kandiduju nestranačku ličnost, što zagovara veći dio. Jedno od imena spominje se Ljubiša Tanić, vlasnik paljanske firme “Grijanjeinvest”, kao kandidat opozicije. Što se tiče ostalih stranaka u Palama, potpisali su već podršku neimenovanom kandidatu SNSD-a, ali se i nadaju pozicijama DEMOS-a.

Zanimljivo će biti i na Sokocu. SDS-ov Milovan Bjelica ponovo će biti kandidat za načelnika, dok SNSD ide sa najjačim kandidatom do sada, predsjednikom sokolačkog opštinskog odbora, direktorom ŠG”Romanija” i aktuelnim narodnim poslanikom Strahinjom Baševićem. Ostale stranke dogovaraju podršku, po principu ko više obeća. Kako saznajemo postoji i mogućnost da se SNSD i SDS dogovore da imaju zajedničkog kandidata, ali kako trenutno stvari stoje ni jednoj opciji to ne odgovara.

U Istočnom Starom Gradu zna se da će SDS-ov Bojo Gašanović ponovo ući u trku za načelnika, ali se ne zna da li će imati protivkandidata. SNSD, za sada još nema ime koje bi izašlo na crtu dugogodišnjem SDS-ovom načelniku, a spominje se čak i tu moguća koalicija SNSD-SDS u toj opštini, pa tako bi SNSD prepustio kandidaturu Boju Gašanoviću, a Strahinja Bašević bi preuzeo Sokolac.

Istočna Ilidža biće, po svemu sudeći, najneizvjesniji politički poligon. SDS neće ništa mijenjati, pa će u trku za treći mandat povjeriti svom aktuelnom načelniku Marinku Božoviću. SNSD i tu ide sa najjačim kandidatom i kandiduje aktuelnog BH parlamentarca Miroslava Vujičića za kandidata koji, po istraživanjima, ima najveće šanse da sruši više decenijsku vladavinu SDS-a u Istočnoj Ilidži. Spominje se i treći kandidat i to iz Nešićevog DNS-a, ali za imenom kandidata se još traga.

Aktuelni načelnik opštine Trnovo SNSD-ov Dragomir Gagović se povlači iz politike i odlazi u zasluženu penziju. Njegov naslednik i kandidat SNSD-a biće aktuelni direktor ŠG “Treskavica” Miroslav Bjelica. Njemu na crtu mogao bi da izađe DEMOS-ov kandidat Dragan Šipovac kog bi podržala i opozicija. DNS dobro stoji u Trnovu, pa i oni razmišljaju o svom kandidatu.

Istočno Novo Sarajevo bez novih iznenađenja. SNSD-ov Jovan Katić sigurno ide u borbu za drugi mandat, dok iz SDS-a još ne znaju da li bi iz Konkurencijskog vijeća BiH povukli svog najjačeg kadra Nebojšu Popića. Popić se spominje i kao mogući ozbiljni protivkandidat aktuelnom gradonačelniku Istočnog Sarajeva SNSD-ovom Ljubiši Ćosiću. Kako saznajemo DNS ima ambicije u Istočnom Novom Sarajevu, ali imena još ne otkrivaju.

Što se tiče kandidata za gradonačelnika SNSD-ov Ljubiša Ćosić ide u brobu za drugi mandat. Pored SDS-ovog Nebojše Popića spominje se i direktor “Elektrodistribucije” Pale i aktuelni narodni poslanik u Parlamentu Srpske, DEMOS-ov Aco Stanišić kao mogući kandidat za gradonačelnika.

Ono što je sigurno da se još karte miješaju i matematika razrađuje i da se nikome još brojke nisu poklopile, a karte posložile.