Pogledajte vremensku prognozu do kraja aprila

Stižu nam hladni dani praćeni minusima

16.04.2024.

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je srednjoročnu prognozu za naredne dvije sedmice, za period do 29. aprila ove godine.

Kako navode, nakon dužeg perioda sa natprosječnim temperaturama i nadmašenih apsolutnih maksimuma za april, stiže nam osjetnija promjena vremenskih prilika u BiH.

Porast naoblake, kiša, pljuskovi i pad temperature vazduha u popodnevnim satima u utorak prvo će zahvatiti sjeverna i sjeverozapadna, a do kraja dana proširiti se i na ostala područja. Na planinama kiša će postepeno prelaziti u susnježicu.

Nestabilno vrijeme sa kišom i snijegom preovladavaće do kraja sedmice. Temperatura će biti ispod prosjeka za ovo doba godine. U višim područjima izvjestan je i mraz.

Minimalne temperature zraka variraće između 0 i 6 u Bosni, na jugu Hercegovine do 10 stepeni. Najviše dnevne temperature u Bosni između 2 i 8, na jugu zemlje do 15 stepeni. Minimalne očekivane temperature u pretplaninskim područjima oko – 4°C.

U ponedjeljak (22.04.) u centralnim područjima zemlje zadržaće se nestabilno vrijeme sa kišom. Od utorka (23.04.) prema raspoloživim sinoptičkim materijalima prognozira se stabilizacija vremenskih prilika.

U jutarnjim satima u višim područjima moguć je i dalje slab mraz a maksimalne dnevne temperature biće u porastu.

Jutarnja temperatura uglavnom između 1 i 7 u Bosni, na jugu zemlje do 10 stepeni. Najviša dnevna temperatura u Bosni od 8 do 14, u Hercegovini do 18 stepeni.

Izvor: Agencije