Američke sankcije

Ugašen račun i SDS-ovom Milovanu Cicku Bjelici

29.03.2024.

Član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica rekao je da je zbog američkih sankcija prošle sedmice bio primoran da ugasi račun u banci.

“Pozvan sam iz banke na razgovor i prošle sedmice je moj račun ugašen iz tog razloga”- rekao je Bjelica za “Glas Srpske”.

On je istakao i da se pritisci Amerike mijenjaju od vremena do vremena i primjenjuju prema prilikama za nove udare na Republiku Srpsku.

Nakon što su iz SDS-a najavili da će im račun zbog američkih sankcija biti zatvoren, Bjelica je naveo da je Srpska demokratska stranka preživjela mnoge krize u proteklom periodu pa će i najnovije udare.

On je dodao da je SDS stranka koja posjeduje veliko iskustvo i preživjela je proteklih trideset i više godina, te samim tim ima znanja i umijeća da prebrodi i ovu potencijalnu krizu.

Bjelica je podsjetio da ga je američka Kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri Ministarstvu finansija prvog stavila na listu kada je nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun započeo praksu smjena demokratski izabranih političara Republike Srpske iz SDS-a. Takođe, našao se i na listi Evropska komisija.

Bio je, napominje, optužen da je dio mreže koja skriva predsjednika Radovana Karadžića, a u odluci je stajalo da će sankcije trajati dok ne bude dostupan sudu, dok optužnica ne bude povučena ili dok tako ne odluči visoki predstavnik.

“Međutim, kako nisam bio dio nikakve mreže, ovo je bilo suvišno, a besmisleno je postalo nakon 2008. godine, kada je Karadžić uhapšen”- pojasnio je Bjelica.

Izvor: GS